Članica Glavnog odbora Demokratske stranke (DS), Vida Ognjenović, iz stranačke frakcije koje se zalaže za unutarstranačke izbore, pozvala je danas predsednika DS Zorana Lutovca da povuče odluku o isključivanju četvorice funkcionera iz te stranke.

Pošto je frakcija DS suprotstavljena zvaničnom rukovodstvu raspisala izbore za predsednika stranke za 26. septembar, a jedini kandidat je Branislav Lečić, deo DS okupljen oko Lutovca je u ponedeljak saopštio da je „zbog povreda Statuta i Etičkog kodeksa“ stranke, iz članstva DS isključila Radoslava Milojičića – „Kenu“, Slobodana Milosavljevića, Balšu Božovića i Branislava Lečića.

Ognjenović je novinarima u centrali DS danas rekla da traži od Lutovca „da povuče ovu odluku štetnu po DS, koja razbija stranku, ali i da se izvini ljudima koje je uvredio i nama koji smo kandidovali Branislava Lečića za predsednika“.

„Teško je opisati šta se dogadjaja u stranci, teško je objasniti taj postupak. On ima ime, zove se uzurpacija, samovlašće, grubost i nedemokratičnost“, kazala je ona.

Ognjenović je kazala da Lutovac treba da podnese ostavku na mesto predsednika DS ukoliko se oguliši o te pozive i ocenila da se on ponaša kao „veliki inkvizitor“ i „koristi rečnik NKVD-a“ – policije Sovjetskog Saveza, preteče KGB-a.

„Ne može se iz stranke isključiti neko bez debelog političkog obrazloženja, a obrazloženje Lutovca deluje komično. Kazao je da je to zato što su oni pokušali da otmu stranku. Od koga da je otmu poslanici, članovi glavnog odbora i ljudi koji su u prvim redovima sprovodjenja demokratskih principa?“, pitala je Ognjenović.

Ona je pitala i da li se Lutovac boji za svoj status u stranci zbog zahteva da Glavni odbor DS raspiše izbore koje je „njegov deo stranke“ sprečio, te im je poručila da se ne ponašaju kao „kaznena ekspedicija“.

Potpredsednik DS Dragoslav Šumarac kazao je danas da deo stranke kojem on pripada, ne priznaje kao legitimne odluke Izvršnog odbor jer, kako je ocenio, one imaju za cilj da spreče debatu unutar stranke.

Predsednik Statutarne komisije DS, Sr]an Sandić, rekao je da su isključenja iz DS nevalidna jer su na poslednjoj sednici Glavnog odbora tog dela stranke razrešeni članovi Izvršnog odobra koji je doneo odluke o isključenjima.

„Imam osećaj da Lutovac nesmotreno vodi ovu stranku, svesno ili nesvesno… kao da vodi kozačku skupštinu ili plemenski savez, a ne DS – stranku sa najdužom istorijom u zemlji“, ocenio je Sandić.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.