UKRADENO 29 DOSIJEA „NESTALIH“ BEBA – U Aleksinačkom centru za socijalni rad otkriveno je, pišu Novosti, da nedostaju predmeti o usvojenim bebama.

Dokumentacija, kako se navodi, potiče iz perioda 1976 -1985, kada je najviše novorođenčadi navodno ukradeno, a nestalo je čak 29 dosijea.

Do ovog otkrića došli su predstavnici Vladine komisije za nestale bebe i Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“, istražujući slučaj usvojenog muškarca za kog se sumnja da je kao novorođenče ukraden iz kruševačke Opšte bolnice, pišu Novosti.

PRED POSLANICIMA ZAKON O GLAVNOM GRADU – Skupština Srbije počinje danas novu sednicu redovnog zasedanja, na čijem će dnevnom redu biti i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu.

Skupština će razmatrati i predloge odluka o prestanku funkcije predsednika suda u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Republici Srbiji i o prestanku funkcije predsednika suda u Prekršajnom sudu u Kruševcu koje je podneo Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

RAT NA TVITERU I KIČ-FAŠISTI – Gordana Čomić iz DS-a burno je reagovala na tvit predstavnika Dveri Boška Obradovića.

Funkcionerka Demokratske stranke je na svom profilu na Tviteru nazvala Dveri kič-fašistima, nakon što su oni tražili da se iz biračkog spiska izbaci čak 843.000 građana iz dijaspore koji ne učestvuju na izborima u Srbiji.

„Ako može bez ideja o bilo kakvom oduzimanju bilo kome biračkog prava, jer nema zakona kojim to može, osim “kič-nirnberških” zakona populista i kič-fašista iz biračkog spiska se briše samo smrću ili na lični zahtev“, napisala je Čomićeva.

ŠTA JE PUTIN REKAO MERKELOVOJ I MAKRONU – Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sinoć a nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Teme razgovora svetskih zvaničnika bile su: Ukrajina, Iran, Sirija, parlamentarna skupština Saveta Evrope, SB UN, a Putin, Merkelova i makron razgovarali su telefonom. To je ono što se u dve verzije izveštaja o tom razgovoru jedino poklapa.

S jedne strane, ruska agencija Tass je prenela da je Putin rekao da je bio zbunjen odbijanjem određenih zemalja da na sednici Saveta bezbednosti UN diskutuju o ukrajinskom zakonu o jeziku koji krši sporauzum iz Minska i međunarodnu obavezu Kijeva da štiti jezike nacionalnih manjina.

S druge strane, u izveštajima iz Jelisejske palate, navodi se da su Makron i nemačka kancelarka tražili su od ruskog predsednika da Rusija „učini neophodne gestove za stvaranje povoljnih uslova za dijalog“ u istočnoj Ukrajini.

FORMIRANA PRELAZNA AUSTRIJSKA VLADA – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odredio je ko će u prelaznoj vladi do prevremenih izbora popuniti mesta koja su ostala prazna izlaskom članova FPO iz vlade.

Među njima je i zamenik načelnika Generalštava Vojske Austrije general pukovnik Johan Luif, kojim ima iskustvo iz misija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju bečkog dnevnika Kronen cajtung, prenosi B92, u prelaznoj vladi biće bivši predsednik Višeg suda Ekart Rac na mestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora biće nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, a šefica kontrole leta „Austro kontrol“ Valeri Hakl preuzeće Ministarstvo infrastrukture i saobraćaj, dok će ministar odbrane biti Luif.

SAD SUMNJAJU DA ASAD (OPET) KORISTI HEMIJSKO ORUŽJE – SAD imaju naznake da sirijska vlada možda koristi hemijsko naoružanje, uključujući i navodni napad hlorom na severozapadu Sirije, koji se dogodio u nedelju.

„Nažalost, uočavamo da Asadov režim ponovo koristi hemijsko naoružanje, uključujući i u navodnom napadu hlorom na severozapadu Sirije 19. maja“, saopštila je portparolka Stejt department Morgan Ortagus, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, SAD i dalje prikupljaju informacije o navodnom napadu, a u slučaju da se ispostavi da je korišćeno hemijsko naoružanje, SAD i saveznice će, kako kaže, odgovoriti brzo i prikladno.

IRAN NAJAVLJUJE „BOLNE POSLEDICE“ ZA SVE – Iranske vlasti upozorile su SAD na „bolne posledice“ eventualne eskalacije tenzija protiv Irana u svetlu već rastućeg pritiska Vašingtona protiv Teherana.

„Sigurno je da će biti bolne posledice za sve, ukoliko dođe do eskalacije (tenzija) protiv Irana“, izjavio je američkoj televizijskoj mreži CNN šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif.

Prema njegovim rečima, Iran nema interesa da dođe do eskalacije, ali je jasno da će se braniti.

SEVERNA KOREJA OŠTRO O BAJDENU – Severna Koreja označila je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena kao „budalu niske inteligencije“ i „imbecila lišenog elementarnih kvaliteta ljudskog bića“.

Bajden je tokom kampanje u Filadelfiji, u subotu optužio predsednika Donalda Trampa da se slaže s „diktatorima i tiranima“ kao što su Kim i ruski predsednik Vladimir Putin.

Korejska centralna novinska agencija saopštila je da je Bajden uvredio vrhovno rukovodstvo zemlje i počinio „ozbiljnu politički motivisanu provokaciju koja se ne može tolerisati“ protiv Severne Koreje, prenosi AP.

PRVA GEJ AFROAMERIKANKA (I ZVANIČNO) NA ČELU ČIKAGA – U Čikagu je Lori Lajtful izabrana za gradonačelnicu i ona je prva Afroamerikanka na poziciji gradonačelnika trećeg najvećeg grada u SAD.

„Godinama govore da Čikago nije spreman za reforme. Postaćemo spremni, jer reforma je ovde“, rekla je Lajtfut nakon što je položila zakletvu za stupanje na dužnost.

Lajtfut, 56-ogodišnja demokratkinja, bivša je američka savezna tužiteljka. Ona je, takođe, prva otvoreno gej osoba na čelu Čikaga.

PROTESTI PROTIV ZABRANE ABORTUSA – Aktivisti u SAD koji se zalažu za pravo na abortus okupili su se ispred Vrhovnog suda.

Aktivisti, uključujući nekoliko demokrata koji se kandiduju na predsedničkim izborima 2020. godine, okupili su se u znak protesta zbog novih ograničenja abortusa u osam saveznih država.

Pristalice zakona za zabranu abortusa kažu da je on namenjen suprotstavljanju istorijskoj odluci američkog Vrhovnog suda iz 1973, tzv. odluci Rou protiv Vejda, prema kojoj je na nacionalnom nivou u SAD legalizovan abortu.

PUTIN POSTAO OTAC? – Bivša ruska gimnastičarka Alina Kabajeva, za koju se priča da je u dugogodišnjoj vezi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodno je nedavno rodila blizance, pišu ruski mediji, prenosi Dejli mejl.

Prema pisanju ruskih medija, čitav četvrti sprat u Istraživačkom centru za akušerstvo, ginekologiju i perinatologiju je ranije ovog meseca sređen kako bi se tu smestila bivša gimnastičarka i poslanica u Putinovoj partiji, prenose izvori.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.