Pandemije kao što je ova koju je izazvao koronavirus posledica su čovekovog uništavanja prirode, a svet decenijama ignoriše ovu strašnu realnost, naveli su lideri Ujedinjenih nacija, Svetske zdravstvene organizacije i WWF.

Nelegalna i neodrživa trgovina divljim životinjama, kao i pustošenje šuma i drugih divljih predela, i dalje su pokretači rasta sve većeg broja bolesti koje prelaze sa životinja na ljude, navode lideri a prenosi Gardijan.

Oni su pozvali na ozbiljne reforme destruktivne poljoprivrede i neodrživog načina ishrane.

„Rizik da se u budućnosti pojavi nova bolest kao posledica prelaska iz prirode na čoveka veća je nego ikad, sa potencijalom da izazove još veću pustoš po zdravlje, ekonomije i globalnu bezbednost“, navodi upozorava WWF.

Oni upozoravaju da će biti sve više smrtonosnijih epidemija ukoliko se naglo uništava prirodni svet. Ujedinjene nacije su navele da je kovid-19 sos signal za ljude i da trenutna ekonomska razmišljanja nisu prepoznala da bogatstvo zavisi od zdravlja prirode.

Izveštaj WWF navodi da je 60 do 70 odsto novih bolesti kod ljudi od 1900. godine poteklo od divljih životinja. U istom periodu, raskrčeno je 178 miliona hektara šume.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.