Dogodilo se ono što je i bilo potpuno očekivana – prištinske „institucije“ su donele odluku o ukidanju mera sa kojima ni najveći deo visokih funkcionera nije bio saglasan.

Prvi korak novoformirane Hotijeve Vlade bilo je ukidanje mera reciprociteta koje su predstavljale poslednji trag samovolje Aljbina Kurtija i dodatno su otežale situaciju na relaciji Beograd – Priština.

Takva odluka je naišla na odobravanje iz prestonice Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas povodom odluke Prištine da ukine taksu na robu iz Srbije, da je dobro da se ukinu sve trgovinske zabrane izmedju Beograda i Prištine. 

On je rekao da veruje da se može uspostaviti dobar biznis odnos Srba i Albanaca u kojem svi mogu imati ogromnu korist.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, povodom današnje odluke Prištine o deblokadi trgovine, pozvao je privrednike Srbije i Kosova da iskoriste priliku da se bolje povežu i stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti.

„Jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine je neophodni sastojak normalizacije odnosa, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju“, rekao je Djurić.

Takvu odluku pozdravio je i Miroslav Lajčak.

„Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga uz posredstvo EU pokazuje jasnu posvećenost Kosova da se vrati za pregovarčki sto bez odlaganja“, napisao je na svom Tviter nalogu Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Ipak u Prištini nema jedinstvenog mišljenja po ovom pitanju.

Hašim Tači je pozdravio današnju odluku Vlade Kosova za ukidanje reciprociteta u odnosima sa Srbijom i ocenio da su njom ukinute sve barijere koje je Srbija, kako je naveo, koristila kao izgovor za blokiranje dijaloga za normalizaciju medjudržavnih odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Tači je naveo da bi sada pritisak medjunarodne zajednice trebalo da bude okrenut prema Srbiji.

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je ocenio da se reciprocitet, porezi, razgraničenje i dijalog kontinuirano zloupotrebljavaju za interese dnevne politike i da je Vlada danas učinila dobro jer je uklonila lažnu odluku o reciprocitetu.

Ipak, doskorašnji prvi čovek Vlade u Prištini Aljbin Kurti nezadovoljan je ovakvim ishodom.

On je čak na svom Fejsbuk nalogu napisao da su pre dva dana neki srpski kamioni ispoštovali mere reciprociteta i na teritoriju Kosova i Metohije ušli sa dokumentom na kom je pisalo „Republika Kosovo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.