Berlin obeležava 70 godina od ukidanja sovjetske blokade zapadnog dela grada, jedne od prvih kriza Hladnog rata, koja je imala svog heroja: američkog pilota koji je donosio slatkiše deci u Zapadnom Berlinu.

„Heroji berlinskog vazdušnog mosta nisu bili momci koji su vršili snabdevanje hranom nego oni na terenu koji su se branili“, priča 98-godišnji bivši američki pilot Gejl Halvorsen.

Komemoracija se održava na bivšem aerodromu Tempelhof, koji je danas pretvoren u park, a koji je bio poprište 15-mesečne operacije bez presedana koju su vodili saveznici. Pilot Halvorsen je ostao poznat i po nadimku „leteća čokolada“ ili „stric koji maše krilima“.

On je između juna 1948. i septembra 1949. učestvovao u poznatom berlinskom vazdušnom mostu, uživajući što deci može da donese čokoladu. Kada su ga pitala kako će prepoznati njegov avion, odgovorio im je da će „mahati krilima“.

Obučen u vojničku uniformu iz tog perioda, Halvorsen je u subotu posetio Tempelhof i učestvovao na prvoj ceremoniji koja je priređena njemu u čast, na terenu za bejzbol koji nosi njegovo ime i nalazi se na mestu bivšeg aerodroma.

Ukupno je 277.000 letova obezbedilo oko dva miliona tona neopohodnih namirnica i potrepština stanovništvu. Piloti su prešli 175 miliona kilometara, a berlinski vazdušni most uzeo je 78 života.

Videvši da blokada nije uspela, Sovjeti su je ukinuli, piše Jutarnji list.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.