Samo oko jedan posto Danaca bilo je u kontaktu sa koronavirusom što znači da postoji mogućnost drugog talasa epidemije, objavila je u sredu agencija ministarstva zdravstva, a prenosi Jutarnji list.

Agencija se bavi nadzorom zaraznih bolesti, a studiju je objavila u trenutku kada su danski parlamentarci postigli dogovor o novoj fazi otvaranja zemlje.

Od ukupno 2.500 nausimčno izabranih Danaca koji su učestvovali u studiji, do sada njih 1.700 pristalo na testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo antitela na koronavirus, navodi se u saopštenju agencije. Međutim, samo 12 testiranih je razvilo antitela na koronavirus.

Agencija naglašava da se radi o preliminarnim rezultatima i da je još uvek prerano govoriti da li su ti rezultati primenjivi na ukupnu dansku populaciju, ali su tručnjaci naglasili da su rezultati zabrinjavajući, jer pokazuju da bi Danska mogla biti na udaru drugog talasa epidemije.

„Na kolektivnom nivou nemamo otpornost i to znači da postoji potencijal za ponovno izbijanje epidemije“, rekao je Jens Lindgren, lekar specijalista za zarazne bolesti u danskoj bolnici Rigshospita.

Danska je do sada prijavila 11.315 zaraženih i 554 smrtnih slučajeva od koronavirusa. Vlasti u Danskoj su već otvorili vrtiće i niže razrede osnovnih škola od 15. aprila, uz stroge mjere socijalne distance i higijene.

Srednje škole su otvorene tokom prethodne nedelje, a nakon zelenog svetla parlamentaraca, uskoro bi trebalo da se pristupi otvaranju muzeja, bioskopa i zooloških vrtova.

Podsetimo, Švedsko istraživanje je takođe pokazalo da je do kraja aprila samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na koronavirus, što bi moglo da pojača bojazan da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno „imuniteta krda“, ukazujući da su istraživanja pokazala da antitela na koronavirus razvije između 1 i 10 odsto populacije, što se poklapa sa nedavnim rezultatima u Španiji i Francuskoj.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.