Ambasade SAD i Velike Britanije na Kosovu pozvale su kosovske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hekatara zemljišta, što su lokalne kosovske vlasti osporavale.

„Četiri godine je previše dugo. Poštovanje sudskih odluka nije pitanje izbora. Institucije odmah moraju da izvrše odluku o zemlji manastira Dečani“, porukom se na Tviteru oglasio američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, prenosi KoSSev.

Kosnet je uz objavu podelio i svoj prošlogodišnji tvit na današnji dan, podsetivši da je tri godine od neuspeha tadašnje vlade da vrati manastirsku zemlju „udarac jednakosti i pravdi“.

„Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda“, napisao je Kosnet prošle godine na Tviteru.

Britanska ambasada se oglasila preko Fejsbuka.

„Na godišnjicu odluke Ustavnog suda od maja 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad zemljom u okolini, još jednom pozivamo vlasti Kosova da ovu odluku sprovedu. Vladavinu zakona moraju da primene svi bez obzira na njihovu političku ill bilo koju drugu pripadnost“, navodi se u objavi britanske ambasade.

Reagovao je i iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

„Neizvršavanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava. Očekujemo od vlade da upiše zemlju u katastar“, poručio je otac Sava Janjić.

Podsetimo, maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.