Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja, prenele su Vijesti.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabrnog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenik Ostoja Knežević dovedeni su oko dva sata iza ponoći u Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, nakon što su, kao i sedam sveštenika koji su pre njih dovedeni u tužilaštvo, sinoć oko 22 sata otišli u policiju kako bi dali izjavu povodom litije u Nikšiću.

Joanikije se pri ulasku u tužilaštvo obratio novinarima i pitao ih što su još budni, dodavši da se nikada bezbednije nije osjećao.

Ispred zgrade policije je sinoć veliki broj građana pevao o Kosovu i skandirao „ne damo svetinje“ uz prisustvo policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Joankije je predložio da ujutru dođu svi u Centar bezbednosti i daju izjavu, ali su policijski službenici nakon konsultacije na nadređenima rekli da moraju odmah što je izazvalo burnu reakciju okupljenih.

Nikšićka policija u Parohijskom domu prethodno je uručila naloge za saslušanja vladici budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o litiji u tom gradu.

Nekolike desetine građana bilo je ispred kapije Parohijskog doma gde su skandirali „Ne damo vladiku“ i „Ne damo sveštenike“.

U Nikšiću je prethodno organizovana litija u čast Svetog Vasilija Ostroškog.

U nikšičkom Sabornom hramu održana je večernja služba, a ispred hrama, kao i na Trgu Šaka Petrovića koji je bio ispunjen, prisutan je bio veliki broj vernika. 

Joanikije je kazao da su ispoštovali sve mere „koje je propisala medicina“.

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković podsetio je sve vernike da je nakon ublažavanja mera u Crnoj Gori donetih sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, obavljanje verskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela i naredbi Ministarstva zdravlja.

„Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obaveštenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilastva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donete propise krivično odgovarati zbog toga“, istakao je Stanković za Televiziju Vijesti. 

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca svima koji svjesno krše mere i naredbe nadležnih organa poručio je da će na taj način izazvati odlučnu reakciju Tužilaštva, jer je – zakon jednak za sve.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.