Eksperimentalni norveški lek protiv raka, bemcentinib, biće testiran na 120 hospitalizovan pacijenta u Velikoj Britaniji koji su obolelih od Covida-19, prenosi Jutarnji list.

Studije sprovedene u laboratoriju Univerziteta Ajova otkrile su da lek može pojačati imunološki odgovor i isključiti AKL receptore koji, kad su uključeni, omogućavaju ulazak virusa i njegovo umnožavanje u stanicama pluća.

Iz firme BerGenBio, koja ima sedište u Bergenu, kažu da je lek pokazao obećavajuće rezultate u ispitivanju na obolelima od raka. Inače, dnevno se uzima jedna tableta i ima malo nuspojava. Naglašavaju da je lek posebno pogodan za starije i osetljive osobe sklone razvoju teških bolesti.

Studiju nazvanu ACCORD finansiraće britanska vlada, a u njoj će se ispitivati još pet obećavajućih lekova, sve to ne bi li se došlo do onog koji najbolje pomaže teško obolelima od Covida-19.

Među njima je i MEDI3506, koji može pomoći u lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) i bolesti bubrega izazvane dijabetesom.

U igri je i lek po imenu acalabrutinib, kojim se inače leči ne-Hodgkinov limfom.

Inače, što se tiče ispitivanja bemcentiniba, rezultati studije očekuju se za nekoliko meseci, a ako se pokaže da leči pacijente sa koronavirusom, krenuće i značajno veća ispitivanja na iljadama pacijenta, i to u tri faze.

Lek se trenutno ispituje na 300 onkoloških pacijenata, a pokazalo se da pojačava imunološki odgovor na stanice i usporava širenje tumora.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.