Krajem marta, dakle kada već uveliko traje ovo izbezumljeno stanje sveta u kome živimo i planeta ne zna šta ju je snašlo, nemačka vlada odlučuje da baš u tom trenutku odvoji iz posebnog budžeta 50 milijardi evra za pomoć i afirmaciju umetnosti u vreme pandemije, pre svega onih koji samostalno rade svoje projekte, honorarnih saradnika i svih onih koji su na direktan način vezani za produkte od kulturnog značaja ali kao i za medije koji afirmišu umetnost uključujući i štampu.

Dodatno, predviđeno je još deset milijardi evra koji bi se koristili isključivo za plaćanje socijalnog osiguranja samostalnih umetnika kao i njihovog stanovanja u iznajmljenim prostorima (ukoliko nemaju rešeno stambeno pitanje) u vremenu od šest meseci, a da bi im se omogućio nesmetan rad u tom periodu.

Ovako je na pitanje o ulaganju u kulturu u doba pandemije u novom Nedeljniku odgovorio proslavljeni glumac Svetozar Cvetković.

On kaže da niko ne gaji iluziju da se u nas tako nešto može desiti.

„Ali ova odluka Nemačke, odnosno ministarke kulture Monike Gruters koju je dakako podržala predsednica vlade poznata u nas po drugim aktivnostima, lagano je posramila gotovo sve evropske države i pokazala spremnost jedne sredine da kao ‘top priority’ kulturu i umetnost drži na najvišoj lestvici važnosti za identitet naroda i sredine, u izvesno najtežim trenucima s kojima se svet, uključujući i tu Nemačku kao gubitnicu, suočava od Drugog svetskog rata naovamo. Dakle, na nekom mestu u svetu koji na isti način prolazi kroz sve ovo kroz šta i mi prolazimo, neko misli, neko zna šta predstavlja glavni identitet sredine i naroda kome se pripada, neko čuva ljude, umetnike, njihovo dobro, njihove živote, krov nad glavom, njihov duh. Opipljiv“, ispričao je Cvetković za novi Nedeljnik, koji je na svim kioscima od četvrtka, 23. aprila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.