„Crkva ostaje pri stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona o slobodi veroispovijesti, a ne o njegovoj primeni, jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore posle današnjeg sastanka predstavnika izvršne vlasti sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske.

„Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima“, saopšteno je iz Vlade CG.

Na poziv premijera Duška Markovića danas je obavljen višečasovni razgovor, prenele su podgoričke Vijesti.

„Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi“, saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. 

„Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou“, navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanak u Vili Gorica počeo je u 11 časova i trajao je gotovo pet sati.

Zakon o slobodi veroispoivijesti usvojen je krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska. 

Sastanku su prisustvovali članovi Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

U Savetu su, pored mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanike, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, dioklijski Metodija i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.