Zašto smo podržali proteste: Dubravka Stojanović i Radoš Ljušić u Nedeljniku

0
Foto Nedeljnik

“Opozicija se samoukinula, a društvo nije stvorilo nove alternative. To je za mene najveći poraz. Ne Vučić, nego stanje u kome je Vučić moguć”, kaže Dubravka Stojanović, profesorka sa odeljenja istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu, u intervjuu u novom broju Nedeljnika, u kojem je otvoreno govorila o tome zašto je, skupa sa brojnim pripadnicima akademske zajednice – taj apel i krenuo je sa Filozofskog fakulteta – podržala aktuelne proteste “1 od 5 miliona” u Beogradu.

Njen kolega, istoričar Radoš Ljušić, iznenadio je mnoge kada se i njegovo ime našlo među onima koji su se kritički osvrnuli na aktuelni politički trenutak, posebno jer je bio jedan od istaknutih članova Srpske napredne stranke. Ljušić je o svemu tome otvoreno govorio za novi broj Nedeljnika.

“Kada smo osnivali stranku, živeo sam u uverenju da će to biti stranka koja će se udaljiti od radikalnih ideja, a neće zaplivati u korupcionašku politiku prethodnog režima. To načelo je iznevereno, autokratija vlada i u stranci i u državi, korupcija i dalje cveta, kriminalna ubistva ne prestaju, a društvo je dezorganizovano. Za navedene pojave ne snosi odgovornost samo SNS, već i celo društvo”, kaže Ljušić.

Intervjue sa Dubravkom Stojanović i Radošem Ljušićem čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 31. januara. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici