(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su izmene Zakona o referendumu predvidjene Ustavom iz 2006. godine, ali da se sa tim zakasnilo „zato što su svi bili neodgovorni“.

„Od 2006. do 2008. godine smo imali rok da donesemo sve zakone, da uskladimo sa novim Ustavom. Mi to nismo uradili. Mi sada ne možemo da sprovedemo referendum o promeni Ustava, a da nismo promenili Zakon o referendumu, jer je Ustav promenjen u medjuvremenu“, rekao je Dačić za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, u Ustavu 2006. godine pisalo je da se on može menjati i bez glasova 50 odsto gradjana.

„Svaki onaj koji sada daje odredjene kritike i primedbe politizuje tu temu, da se mi eto nešto spremamo da bez 50 odsto gradjana promenimo najvažnije stvari u Ustavu i da je to u stvari i suština svih ovih zalaganja. To je jedna bezdušna laž“, rekao je Dačić.

On je objasnio da izmena zakona predvidja da, bez obzira što je ukinut cenzus od 50 odsto, za izmene odredjenih delova Ustava, izmedju ostalog onog o pravosudju, mora postojati potvrda na referendumu.

„Kada je reč o promeni Ustava, ja kada sam izabran na mesto predsednika Skupštine, mi smo bili daleko od toga da postoji konsenzus oko ovoga. Venecijanska komisija je dala pozitivno mišljenje, ali su postojala društva sudija, udruženje tužilaca koji su bili protiv toga“, rekao je Dačić.

On je istakao da su u medjuvremenu održani brojni sastanci sa tim udruženjima i da su „svi oni danas saglasni“ sa promenom dela Ustava koji se odnosi na pravosudje.

Promena Ustava predvidja da Skupština Srbije više ne bira sudije i tužioce, a Dačić je rekao da je to ono što se od početka tražilo.

„Čitav život se žalite na to kako se biraju sudije i tužioci. Je l’ sad to menjamo? Pa šta hoćete? Kako vas nije sramota da sad to kritikujete, pa nisam ja to tražio. Ja hoću da Skupština i dalje bira sve. Eto, ja sam vlast. Ja hoću da Skupština radi sve“, izjavio je Dačić.

Na pitanje da li je sa promenom Ustava moglo da se sačeka do proleća, kada će u Skupštini Srbije eventualno biti i opozicionih poslanika, Dačić je rekao da je moglo.

„Moglo je. Moglo je, ali objasnite vi to Briselu. Imali su (opozicija) toliko vremena da objasne Briselu. Pa što niko iz Brisela ne kaže – ‘u pravu je opozicija’. Oni žive u nekom svom svetu, to je Alisa u zemlji čuda“, ocenio je Dačić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.