WTA suspendovala sve turnire u Kini zbog zabrinutosti za Peng Šuaj…

0
EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Ženska teniska svetska asocijacija (WTA) objavila je suspenziju svih turnira u Kini zbog zabrinutosti za kinesku teniserku Peng Šuaj, prenosi BBC.

Peng se, kako prenose svetski mediji, ne pojavljuje u javnost pune tri nedelje nakon što je optužila visokog kineskog zvaničnika za seksualni napad.

Predsednik Asocijacije Stiv Sajmon rekao je da ima “ozbiljne sumnje” u verziju prema kojoj je Peng “slobodna, bezbedna i da nije podložna zastrašivanju”.

“Mirne savesti, ne vidim kako mogu da tražim od naših sportistkinja da se tamo takmiče“, rekao je on.

WTA je više puta pozivala na potpunu istragu Pengovih tvrdnji.

Ona je istakla da je “bezbedna i dobro” tokom video poziva sa Tomasom Bahom, predsednikom Međunarodnog olimpijskog saveta, u novembru. Međutim, WTA je saopštila da je snimak “nedovoljan dokaz” u prilog njenoj bezbednosti.

U saopštenju, Sajmon je rekao da je „veoma zabrinut“ zbog rizika sa kojima bi se igračice i osoblje mogli da se suoče ako se turniri budu igrali u Kini.

„Rukovodstvo u Kini se nije pozabavilo ovim veoma ozbiljnim pitanjem na bilo koji kredibilan način“, rekao je on.

„Ako moćni ljudi mogu da potisnu glasove žena i gurnu pod tepih optužbe o seksualnom napadu, onda bi osnova na kojoj je WTA izgrađena – jednakost žena – pretrpela ogroman neuspeh”, dodao je prvi čovek organizacije.

U Kini nije bilo WTA ​​takmičenja u poslednje dve godine zbog pandemije koronavirusa. U 2019. godini u zemlji je održano osam događaja, uključujući finalni masters na kraju sezone.

Peng, bivša prva teniserka sveta u dubl konkurenciji, napisala je na kineskoj društvenoj mreži Veibo da je bila primorana na seksualni odnos sa vioskim kineskim zvaničnikom. Objava je skinuta sa mreže nekoliko minuta kasnije i Peng nije viđena u javnosti neko vreme.

„Veoma žalim što je došlo do ove tačke, ali kineski lideri su ostavili WTA, kao organizaciju, bez izbora“, rekao je Sajmon.

„Osim ako Kina ne preduzme korake koje smo tražili, ne možemo izložiti riziku naše igračice i osoblje”, dodao je.