Vulin o izveštaju EP: “Traže da se Srbija priključi ratu Zapada protiv Rusije i da prizna Kosovo”

1
EPA-EFE/J.P. Gandul

(Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je danas da je Evropski parlament (EP) u izveštaju o Srbiji, u kome se poziva na poštovanje međunarodnog prava, od Srbije zatražio da se “priključi ratu Zapada protiv Rusije i da prizna Kosovo”.

“Za ulazak u neprijateljstvo sa Rusijom, vekovnom, a često i jedinom saveznicom u najtežim trenucima našeg postojanja, Evropska unija nam kao nagradu nudi da priznamo Kosovo kao državu. Sigurno u Evropskom parlamentu ima nekog ko misli da bi to Srbija prihvatila, ali takav um još medicinski nije dokumentovan”, naveo je Vulin u saopštenju.

On je ocenio da se EU od izbijanja sukoba u Ukrajini ponaša “ne kao savez država, već kao skup teritorija koje nemaju ni svoju politiku, ni svoje interese”, kao i da je to razlog zašto im “Srbija kao samostalna zemlja toliko i smeta”.

“Jedino što bi Evropska unija od Srbije mogla da zatraži je da se Srbija dosledno pridržava međunarodnog prava, šteta što to Evropski parlament nije tražio od sebe”, rekao je Vulin i dodao da dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju, ona “neće postati deo antiruske histerije, kao i da neće priznati Kosovo”.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Prištinom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

1 KOMENTAR

  1. Ви “гракћете” да ЕУ нема алтернативе. То су само неки од услова, за безалтернативном путу. Македонци су се одрекли имена (и не само) и сада се тражи да се одрекну историје и нације. Може и то сутра да се тражи од Србије, не би било чудно. Немате алтернативе, хоћете у ЕУ,… шта би ту онда од тих услова требало да вас чуди ?

Comments are closed.