“Vodiće nas sjena Slavka Kvaternika, za te domovino i za poglavnika”: Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu recitovala pesme o NDH. Kaže da se ni danas ne odriče ustaša…

3
Foto: Screenshot Youtube

Srpski nedeljnik “Novosti” je u novom broju objavio pesme koje je tamošnja članica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić osamdesetih izvodila u slavu Ante Pavelića u ustaškoj uniformi.

Ona je u razgovoru za list potvrdila da simpatiše ustaše i ustaški pokret, kao i da je osamdeseti godina prošlog veka zaista recitovala pesme u slavu ustaškog vođe Pavelića.

„Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?” izjavila je Tomašić u telefonskom razgovoru za “Novosti“, koje su ovu priču objavile uz naslov “Ruža ustaška”, što je aluzija na popularnu pesmu Prljavog kazališta “Ruža hrvatska” (originalan naziv “Mojoj majci”).

Ružća Tomašić je dodala da ustaše treba odvojiti od onoga sto se dešavalo u NDH tokom Drugog svetskog rata navodeći da je nakon dosta razgovora i čitanja knjiga shvatila da je “ustaški pokret bio odgovor na “Šestojanuarsku diktaturu” kralja Aleksandra Karađorđevića.

“Za vreme Drugog svetskog rata dešavalo se puno zločina. Tokom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom”, rekla je Tomašićeva.

Govoreći o Ante Paveliću, ona je rekla da je on bio narcisoidan i da je puno stvari mogao drugačije da uradi.

“Nije morao imati logore, ali tada je bio rat. Trebalo je živeti u tom vremenu”, dodala je hrvatska evroposlanica.

List otkriva da je Tomašić od sredine sedamdesetih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine osamdesetihih, u ustaškoj uniformi po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitovala svoje i tuđe pesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i NDH, kao i da je pesme objavljivala u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsednik Hrvatskog oslobodilačog pokreta.

„Vodiće nas sjena Slavka Kvaternika, sva će srca opet kucati kao jedno, Domovino, za te i za Poglavnika“, neki su od stihova pesme “Hrvatskoj” Ruže Tomašić.

U istoj pesmi koja se završava stihom “večno za dom spremni” ona recituje o duhu Ante Starčevića, odlučnosti Stejpana Radića i hrabrost i gordost Ante Pavelića.

3 KOMENTARA

  1. Takve komentare treba postaviti na sve naslovne strane svih novina. I poslati ih svim ambasadama. Pa neka takozvana g. Ružica, i dalje recituje.

  2. Tuzna je EU u kojoj su osobe sa ovakvim stavovima zastupnivi u parlamentu. Samo se pitam sta bi se desilo da neki posanik iz Nemacke koji javno favorizuje fasisticki pokret i kaze da je hitler bio nalo narcisoidan, ali da u sustini nije mnogo gresio…
    Tuzno je o sto je Evropa u prvoj polovini 20-tog veka prezivela pakao fasizma, danas, sedamdeset godina posle postaje nema na takve stavove. Istorija se ponavlja kad joj dozvolimo da se ponovi!

Comments are closed.