Vlasti u Kijevu: “Napredovanje ukrajinske vojske na jugu”

0
EPA-EFE/STR

(Beta-AFP) – Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je vojska napredovala nekoliko desetina kilometara u više oblasti na južnom frontu, u područjima koje je ruska vojska zauzela na početku invazije na Ukrajinu.

“Naši vojnici napreduju na linijama fronta na jugu u nekoliko oblasti u rasponu od dva do nekoliko desetina kilometara”, rekla je portparolka ukrajinske vojne komande na jugu Natalija Gumenjuk.

Ukrajinske snage saopštile su ranije danas da su ušle u grad Kupjansk na istoku, ključnu lokaciju u rukama ruske vojske nekoliko meseci.

To novo napredovanje ukrajinskih snaga dolazi pošto je Kijev saopštio da je poslednjih dana povratio kontrolu nad 30 lokacija u oblasti Harkova, koja se graniči sa Rusijom.

Kupjansk, koji se nalazi oko 120 kilometara jugoistočno od Harkova, pao je u ruke Rusa manje od nedelju dana posle početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara.

Povratak ukrajinske kontrole nad tim gradom moglo bi da predstavlja ozbiljan problem za Moskvu, pošto se grad nalazi na putevima snabdevanja ruskih snaga na drugim položajima na liniji fronta.