(VIDEO) Političar iz Hrvatske poručio – “setite se Oluje” i napustio emisiju N1 televizije

0

Neprijatna situacija u emisiji “Crvena linija” na TV N1. Jedan od gostiju, Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista napustio je emisiju nakon nešto manje od 20 minuta razgovora tokom kog je izneo niz kontroverznih stavova.

On smatra da je (ustaški) pozdrav “Za dom spremni” legitiman i poručuje da se to ne može upoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Meni je u neku ruku drago drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi sa Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevat borbene jer je hrvatska vojska u domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobedila u ratu i vas, i sve četnike, oterala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se setite Oluje“, rekao je hrvatski političar, obraćajući se dvojici drugih gostiju – Srđanu Mazalici, poslanik SNSD-a u Skupštini RS i Brajanu Brkoviću iz SSP.

Tema emisije je bila to ko su izdajnici, kolaboracionisti, ko ratni zločinci, a ko heroji u zemljama regiona? Za primer je uzeto to da je, uprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića. Takođe, i da su uprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav „Za dom spremni“ ustaški i da nije u skladu sa Ustavom, ova obeležja zabeležena su u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I da, uprkos presudama suda u Hagu i zahtevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija da povuče priznanja ratnim zločincima.

Ipak, Zekanović je od početka emisije slao oštre poruke.

On je rekao da je „očekivao tako nešto iz Beograda“, ocenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja.

„Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banjaluci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o odbrambenom ratu, gde su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BIH napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću poraženi“, rekao je Zekanović.

On tvrdi da je „po zakonu dopušteno“ u Hrvatskoj (ustaški pozdrav) „Za dom spremni“ jer su, kako kaže, HOS bile legitimne jedinice, a „Za dom spremni“ je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme. „Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banjaluci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smešno“, rekao je.

Na kraju emisije, nako poruke o Oluji, rekao je da ga više ne zovu “u takve emisije”.