Velnes turizam u Turskoj: Šta nudi jedan od najstarijih velnes centara na svetu

  0
  Foto: promo

  Turska je savršena destinacija za uživanje u velnesu, zbog svoje duge istorije posvećene zdravlju i podmlađivanju. Sa drevnim centrima za lečenje kao što su Hijerapolis i Pergam, velnes kultura u Turskoj seže hiljadama godina unazad, sve do danas, kada turski pionir velnesa Belgin Aksoj (Belgin Aksoy) kreira Svetski dan velnesa i transformiše ga u globalno slavljen praznik. Svetski dan velnesa obeležava se svake godine druge subote u junu, a kako je ovaj dan za nama predstavljamo vam nekoliko opcija u kojima možete uživati u specijalizovanim tretmanima u banjama, termalnim izvorima, turskim hamamima, mirnoj prirodi i joga odmorištima širom Turske.

  Izlečite se i podmladite u vodećim termalnim objektima Turske


  Kao turistička destinacija za velnes turizam, bez premca, termalni resursi Turske zauzimaju 1. mesto u Evropi i 7. u svetu. Svake godine stotine hiljada međunarodnih posetilaca pohrle u Tursku da uživaju u termalnim izvorima skoro 300 dana u godini.

  Foto: promo

  Čuvena termalna destinacija poznata kao prestonica termalnog turizma u Turskoj, Afijonkarahisar u Egejskom regionu, u Gazligolu, Hejbeliju, Omeru, Hudaiju i Gedžeku nudi vode sa visokim sadržajem minerala. Termalne vode ovih destinacija ističu se visokim nivoom ugljen-dioksida, natrijum bikarbonata, natrijum hlorida, bromida i fluorida i pomažu u lečenju kožnih oboljenja, kao i bolesti stomaka, bubrega i creva.


  Bursa, istorijski grad, koji se nalazi u blizini Istanbula, poznat je po svojim termalnim bogatstvima. Nekad prestonica Osmanskog carstva, sada na UNESCO listi svetske baštine, u Bursi možete uživati u termalnim vodama u Čelik Saraju, Kukurtluu, Karamustafi, Kajnardži i Eski Kaplidži, čije vode dostižu 88 stepeni i imaju termomineralna svojstva. Termalni izvori Burse dostupni su, ne samo u kupalištima već i u luksuznim spa hotelima i bolničkim objektima,a izvorske vode su bogate magnezijumom i pomažu u lečenju reumatskih oboljenja, neuralgije, stresnih tegoba, sportskih povreda itd.


  Smešten u blizini Denizlija u jugozapadnoj Turskoj, Pamukale nudi prekrasan prizor kalcitnih travertina stvorenih mineralnim vodama. Formirano na drevnom banjskom gradu Hijerapolisu, ovo istorijsko i prirodno čudo je dom trima termalnim regionima: Sarajkoju, Golemezliju i Karahajitu, čije su vode bogate gvožđem i kalcijumom.


  Prepustite se tradicionalnim i modernim velnes tretmanima u hamamima i banjama


  Kao fenomen koji postoji još od starog Rima, turski hamami su suštinski deo turske kulture. Mesto društvenih okupljanja u osmansko doba, turski hamami današnjice su posećeni za hidroterapiju toplom parom koja ima mnoge prednosti u rasponu od ublažavanja stresa, čišćenja kože, eliminacije toksina i poboljšanja cirkulacije krvi do čišćenja disajnih puteva.

  Možete uživati u ovom opuštajućem i lekovitom ritualu u tradicionalnim hamamima u Istanbulu i Bursi, ili u modernim objektima koji uključuju i spa tretmane. Pored tradicionalnih hamama vrhunskog kvaliteta, u Turska se nalazi i mnoštvo spa hotela. Spa objekti u Istanbulu, Antaliji, Bodrumu i Izmiru koriste inovativne i integrativne metode, nudeći širok spektar tretmana među autentičnim prirodnim dobrima Turske. Banje u blizini mora nude tretmane morskom vodom koji pomažu u lečenju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i problema sa kožom, dok neki od značajnih spa centara u Turskoj uključuju i masaže, lekovito bilje, aromaterapiju, fitnes, jogu, meditaciju, personalizovane treninge i nutricioniste.


  Pročistite svoje telo i dušu u mirnim odmaralištima


  Okruženo tirkiznim morem, netaknutim plažama i prostranstvom šuma, Turska je savršeno odredište za beg u prirodu i bavljenje jogom, a morska odmarališta u Bodrumu, Fetijeu i Antaliji nude odmor uz jogu u planinskim dolinama i šarmantnim selima, gde vas nutricionisti i eksperti za jogu čekaju da vam pomognu da očistite svoje telo i dušu.


  Crnomorski region Turske je još jedna izuzetna lokacija za odmor u prirodi. Visoravni (yaylas na turskom) su izuzetno zelene destinacije, koje nude mnoge prirodne lepote, kao što su vodopadi i planine gde možete doživeti spektakularno šumsko kupanje, odmor i regeneraciju.