U susret izložbi Happy People proslavljenog slikara Romana Đuranovića

  0
  Foto: Galerija Pizana arhiva

  Nova izložba, pod nazivom HAPPY PEOPLE, proslavljenog crnogorskog slikara Romana Đuranovića, biće otvorena u galeriji Pizana u Portonovom u petak, 12. avgusta. Poznati umetnik više puta je izlagao samostalno, kao i u okviru grupnih izložbi, a nakon Podgorice, Cetinja, Ljubljane, Skoplja, Budve, Beograda, Novog Sada, Drezdena, Berlina, Barselone, Njujorka, Vankuvera, Dizeldorfa i Ankare, njegova dela ovog avgusta stigla su i u Herceg Novi.

  Roman Đuranović studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, a diplomirao je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju. U ranoj fazi stvaralaštva, na njegovim delima dominiraju urbani prostori karakteristični za savremene ljude, koji su na slikama predstavljeni kao karikature u neobičnim situacijama koje odišu teatralnošću. Kasnije, tokom razvoja njegovog umetničkog pravca, akteri ostaju isti, ali se prostori menjaju i postaju sve specifičniji i prepoznatljiviji.

  Zaštitni znak Đuranovićevih dela je lik koji je kombinacija psa i ajkule. U nekim delima on je samo figura, negde ravnodušni posmatrač, a ponekad i aktivni učesnik. Roman Đuranović je umetnik prepoznatljivog izraza, gotovo samoniklog kada je reč o našoj likovnoj sceni, ali i izraza čija je energija vremenom otvarala prostor za mnoge, nezanemarljive uticaje, ne samo u motivskoj, već i u formalnoj ravni. Za njega je karakterističan i način na koji predstavlja obične ljude koji traže divljenje, što najčešće ispoljava kroz tinejdžerske gestove i drečave kombinacije u koje oblači svoje junake.

  Foto: Galerija Pizana arhiva

  „Petnaest dana ćemo u Portonovom zajedno odavati omaž trenutku. Ova izložba, kao i sve prethodne, poziva nas da budemo glavni likovi ili samo posmatrači – i da kroz naše postojanje damo dodatni pečat svakodnevici“, ističe Đuranović.

  Ljiljana Milošević, vlasnica galerije Pizana, učestvovala je na Europ Art sajmu umetnosti u Ženevi, i godinama predstavlja crnogorske umetnike, pa su tako njihova dela predstavljena na Majami Art Bazelu. Miloševićeva ističe da je uvek veliko zadovoljstvo kada u Pizani izlažu istaknuti domaći i regionalni umetnici.

  „Roman Đuranović izlagao je u našoj galeriji i ranije i njegova dela nalaze se u stalnoj postavci u Podgorici, ali i Herceg Novom, a sada je došlo vreme da se sa njim još bolje upozna i publika na primorju“, rekla je Miloševićeva.

  Tokom više od trideset godina postojanja, u galeriji su izlagali brojni renomirani umetnici sa naših prostora, različitih senzibiliteta i poetika, u okviru samostalnih i grupnih izložbi. Zahvaljujući tome, Pizana je postala prostor za međusobne kontakte umetnika, ali i posrednik u komunikaciji sa kreativnim potencijalom i mesto koje je u potpunosti naklonjeno publici. Galerija Pizana poznata je i po izložbama „15 minuta slave“ Endija Vorhola (u saradnji sa Visconti Fine Art galerijom iz Ljubljane) te „Božanstveni svetovi“ Salvadora Dalija, izložbom koja je rađena u saradnji sa Analytica Consalting-om.

  Foto: Galerija Pizana arhiva

  U Portonovom, galerija Pizana radi na organizovanju kreativnih projekata i manifestacija, stavljajući fokus na lokalnu, regionalnu i internacionalnu saradnju umetničkih grupa, pojedinaca, mreža, kao i svih kreativaca i institucija u kulturi, ali i i svih drugih segmenata društva. Jedan od glavnih ciljeva saradnje između galerije i Portonovog je da umetnost bude dostupna i bliska svima.

  POSTAVI KOMENTAR

  Unesite komentar
  Unesite ime