U studentskom domu 4. April simbolično obeležen dan studenata

  0
  Foto: Studentski dom 4. April

  Ustanova Studentski centar „Beograd“ obeležila je danas Dan studenata, 4. april, u prisustvu rektora Univerziteta u Beogradu Vladana Đokića. Tim povodom, rektor je zajedno sa direktorom Ustanove Goranom Minićem obišao studentski dom 4. april – studentsku sobu, čitaonicu, studentski restoran „Voždovac“ kao i sportsku salu, nakon čega je prisustvovao finalnoj fudbalskoj utakmici sportskog takmičenja povodom Dana studenata.


  Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić čestitao je praznik studentima i podsetio da je to praznik čitave akademske zajednice i Univerziteta u Beogradu, te da je jedan od simbola otpora represiji kada je 1936. godine mučki ubijen student prava jer je propagirao slobodarske ideje i borio se za demokratiju obrazovanja i čitavog društva. „Ovaj datum ima simbolični značaj borbe za demokratiju uopšte i demokratiju Univerziteta, zato ga obeležavamo i baštinimo dugi niz godina sa ponosom. Mi kao članovi akademske zajednice mislimo na studente svakog dana, a ne samo danas, i trudimo se da rešimo probleme koje imaju i saslušamo sve njihove inicijative, kako bismo uticali na dobrobit studentske zajednice i čitavog društva“, dodao je Đokić i zahvalio direktoru Ustanove SC „Beograd“ na zalaganjima za studente svih domova u Beogradu.


  Dan studenata svim studentima čestitao je i direktor Ustanove Studentski centar „Beograd“ Goran Minić, koji je uputio zahvalnost rektoru na poseti i brizi o studentima i uslovima u studentskim domovima. Minić je podsetio da se Dan studenata u okviru Ustanove tradicionalno obeležava raznim sportskim i kulturnim aktivnostima, ali da je najvažnije sećanje na Žarka Marinovića koji je pre tačno 86 godina izgubio život u borbi za svoja uverenja i zbog svoje žrtve postao simbol značaja studenata za društvo. On je dodao da je ponosan što jedan dom nosi ime po njemu, dok je drugi simbolično nazvan „4. april“.


  „Trudimo se da se uvek prilagođavamo studentima, da čujemo njihov glas i zajedno sa njima utičemo na stalno poboljšanje uslova u svim studentskim domovima. Nadamo se mirnijem periodu u Evropi i svetu, kako bi svi studenti mogli normalno da nastave studentski život, koji nije samo studiranje već i jedan od najlepših životnih perioda“, zaključio je Minić.


  Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije u zemlji koje su studenti organizovali 04.04.1936. godine u Beogradu. Ipak, još više ovo je dan sećanja na studenta prava Žarka Marinovića koji je pre tačno 86 godina izgubio život u borbi za svoja uverenja i zbog svoje žrtve postao simbol značaja studenata za društvo. Od 1954. godine, ovaj dan proglašen je za Dan studenata Univerziteta u Beogradu. Povodom ovog značajnog praznika, Ustanova Studentski centar „Beograd“ godinama unazad organizuje niz događaja koji se posvećuju studentima. Pre svega, tu su brojna sportska takmičenja koja Ustanova Studentski centar „Beograd“ u saradnji sa Udruženjem studenata organizuje u malom fudbalu, basketu, odbojci, stonom tenisu, pikadu, šahu i nadvlačenju konopca. Takmičenja su počela 26. marta, dok je danas simbolično održana finalna utakmica u malom fudbalu.