“U Putinovom krugu nije nađeno skriveno bogatstvo, ali zanimljivo je ovo oko SAD…”: Reakcija iz Kremlja na “Pandorine papire”

0

Predsednik Rusije Vladimir Putin se ne pominje u “Pandorinim papirima”, najvećem curenju dokumenata o tajnim poslovanjim u ofšor zonama širom sveta.

Portparok ruskog predsednika Dmitar Peskov, ipak, je reagovao na otkrića koju je međunarodna mreža, predvođena Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ), objavila juče.

Razlog za to je što se u papirima pominje dosta ljudi koji su bliski Putinu.

Peskov je danas na na konferenciji za štampu izjavio da su “Pandorini papiri” samo “neosnovane tvrdnje” i da u Putinovom bliskom krugu nije otkriveno skriveno bogatstvo.

Peskov je, međutim, istakao da su Pandorini papiri pokazali kako su Sjedinjene Američke Države zapravo najveći svetski ofšor raj.

“Ono što upada u oko je koja je to zemlja največa laguna. Naravno, to su SAD”, rekao je Peskov.

Gardijan je objavio da se “brojni Putinovi saradnici pominju u Panbdorinim papirima”, uključujući najboljeg druga iz detinjstva, pokojnog Petra Kolbina, koga su, kako navodi Gardijan, “kritičari nazivali Putinovim novčanikom”, kao i ženska osoba sa kojom je navodno ruski lider imao emotivnu vezu.