U Maksiju kuvarska radionica i predavanje povodom Svetskog dana obolelih od celijakije

  0

  U Srbiji, prema stručnim procenama, postoji značajan deo populacije koji ima neki oblik intolerancije na gluten. Procena je da je broj osoba čiji organizam prirodno ne može da podnese gluten oko 70.000. Celijakija se javlja i kod dece i kod odraslih, podjednako obolevaju oba pola i za dobijanje te bolesti postoji genetska predispozicija, a pošto je prate nespecifični simptomi bolest se teško dijagnostikuje.

  Povodom Međunarodnog dana obolelih od celijakije u supermarketu Maxi Alonso održano je predavanje i  edukativna kuvarska radionica. Potrošačima je, uz podršku poznatog kuvara Nenada Veljkovića, predstavljeno kako lako i jednostavno mogu da pripreme obroke bez glutena.

  Osim što su se informisali o kulinarskim poduhvatima, posetioci su imali priliku da čuju i savete Dajane Poleksić, doktora biotehničkih nauka.

  “Celijakija je ozbiljno autoimuno oboljenje. Može da se drži pod kontrolom jedino uz doživotno kontrolisanu ishranu i kupovinom namirnica u proverenim prodavnicama poput Maksija. Gluten je protein koji izaziva smetnje osobama sa dijagnozom celijakije, prirodno se nalazi u pšenici, ječmu i raži”, rekla je Poleksić ističući da  se gluten nalazi i u lekovima, kozmetičkim proizvodima, pićima, čokoladi.

  Istraživanje koje je sprovela kompanija Delez Srbija i koje je predstavila na predavanju govori u prilog tome da kupci sve više čitaju deklaracije i informišu se o nutritivnom sastavu proizvoda, a čak 40 odsto njih tvrdi da to utiče na njihovu odluku o kupovini.

  “Naši kupci su navikli da ih u Maxi, Shop&Go i Tempo prodavnicama očekuje širok asortiman namirnica proverenog kvaliteta. Ovom radionicom želeli smo da istaknemo koliko je važno razumevanje nutritivnog sastava proizvoda, ali i da našim kupcima koji su intolerantni na gluten prikažemo da ishrana ljudi koji su na posebnom režimu I te kako može da bude jednostavna i ukusna”, istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija Delez Srbije.