Talibani dopustili evakuaciju 200 stranaca iz Kabula: Avganistan će napustiti čarter letovima…

0

Dve stotine Amerikanaca i drugih stranaca koji su ostali u Avganistanu i nakon zvaničnog odlaska američkih trupa poslednjih dana avgusta, napustiće zemlju čarter letovima iz Kabula nakon što je nova talibanska vlada dozvolila njihovu evakuaciju.

Ovi letovi će, između ostalog, biti među prvim međunarodnim letovima sa aerodroma u Kabulu od okončanja haotične evakuacije 124.000 stranaca i Avganistanaca pod nadzorom rukovodstva Sjedinjenih Država.

Novi odlasci koje su odobrili Talibani dolaze usred sve veće zabrinutosti zbog naglog pogoršanja zaštite ljudskih prava pod novom vlašću tvrdokorne islamističke grupe, uključujući slobodu izražavanja i prava žena, piše Gardijan.

Talibani su zabranili bilo kakve demonstracije nakon imenovanja nove privremene vlade, a avganistanski novinari su izvestili da je većina novinara privedena ili pretučena tokom izvštavanja sa portesta.

Među njima su bila i dva reportera koja su zadobila rane i modrice nakon što su ih talibanski policajci satima tukli i držali u pritvoru zbog izveštavanja o protestu u glavnom gradu Avganistana.

Odvedeni su u policijsku stanicu u glavnom gradu, gde kažu da su ih udarali i tukli palicama, električnim kablovima i bičevima nakon što su optuženi za organizovanje protesta.

„Jedan od talibana stavio mi je nogu na glavu, zgnječio mi lice. Tukli su me nogom u glavu. Mislio sam da će me ubiti ”, rekao je fotograf Nematulah Nakdi, a prenosi britasnki list.

Uprkos obećanjima o sveobuhvatnijem režimu, uključujući dopuštanje novinarima da rade i izveštavaju, talibani su snažno krenuli u represiju nad svakim ko se protivi njihovoj vladavini.

“Talibani su zatim počeli da me vređaju, udaraju nogama”, rekao je Nakdi i dodao da je optužen da je organizator skupa. Pitao je zašto ga tuku, ali mu je rečeno: “Imaš sreće što ti nije odrubljena glava.”

Nakdijevog kolegu su takođe pretukli čim su videli da je počeo da fotografiše.

„Rekli su mi: Ne možeš da snimaš. Uhapsili su sve koji su snimali i uzeli im telefone”, rekao je drugi fotograf.

Novi v.d. kabinet Vlade u Kabulu, zbog kog su i izbili protesti, uključuje bivše zatvorenike američkog vojnog zatvora u zalivu Guantanamo, dok ministra unutrašnjih poslova Sirahudina Hakanija SAD traže po optužbama za teroriza za nagradu od 10 miliona dolara.