Tahiri upitala Vučića: “Da li vam nedostaje NATO bombardovanje?”

8
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Bivša šefica pregovaračke tim Prištine u dijalogu Beogradu Edita Tahiri upitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da li mu nedostaje NATO bombardovanje”, nakon što je na zavničnom nalogu Vučića na Instagramu objavljena mapa Kosova sa zastavom Srbije.

“Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje, nego ispod njega, vidi vaskrsnuće”, piše ispod mape Kosova sa srpskom zatavom koja je objavljena Vučićevom nalogu povodom 17. godišnjice “martovskog pogroma”.

“Vučićeva Srbija je iznela nove provokacije protiv Kosova, pokazujući svoje hegemonističko stavove. Jednom u dijalogu u Briselu kada je slično provocirao, odgovorila sam rekavši: ‘Izgleda da nedostaje NATO bombardovanje’. Opet mu kažem”, naglasila je Tahiri.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je da je objavljivanje takve mape verbalna agresija i zatražila da se Vučić kazni.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je Srbija pod Vučićevom “autokratskom vlašću u hipnotičkom stanju” u kojem se podstiče propaganda i mržnja prema susedima.

Poslanik u Skupštini Kosova pokreta Samoopredeljenje Armend Muja kazao je da je Vučić “nasmešeni” Slobodan Milošević “i da ima iste namere da Kosovo stavi pod srpsku dominaciju”.

“Njegove akcije u prošlosti, od poricanja masakra u Račku, mini-šengenskog projekta i podrške strankama starog poretka, imale su jedan cilj – vratiti Kosovo i Crnu Goru u orbitu srpske dominacije. Vučić je nasmejani Milošević – isti ciljevi, drugačija taktika”, naglasio je Muja.

Prištinski mediji javili su da je na tu objavu reagovao i ministar za dijasporu Albanije Pandeli Majko, koji je rekao da je Srbija u Vašingtonu potpisala izjavu “da poštuje regionalni mirovni proces”.

“Diplomatija ‘fotografija na instagramu’ obezvređuje ozbiljnost srpske države u međunarodnim odnosima. Suverenitet Republike Kosovo garantuje NATO, a ne Instagram. To je dovoljan razlog da srpski predsednik svojim građanima ponudi budućnost koju mogu da priušte. Uloga Gavrila Principa u vreme evropskih integracija nije dobro shvaćena. Srbija ne sme kapitulirati pred svojim nemogućnostima! Ni na instagramu”, naglasio je Majko.

Tokom obeležavanja “martovskog pogroma” 17. marta, Vučić je izjavio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati “odgovoran, jasan, ozbiljan” odgovor.

8 KOMENTARA

  1. Лајчак са Куртијем седи испод заставе Албаније, ЕУ обневидела, па не примећује. И не демонстрира, него тетоши своје мезимче “косову”. А шеф државе Србије(било ко да је) не сме да каже да је КиМ део Србије!?! Окупиран, али део Србије. Па нека се “једе” европејци од муке.

  2. Ovi likovi žive u fantaziji, ta vremena kada je bilo moguće da NATO bombarduje Srbiju su prošla. Treba da napravimo kampanju da svi na intagramu objavimo tu mapu, i da napišemo “a gde su ti avioni?”. Što, oće li da nas bombarduju zbog toga? Smešno!

  3. Ову ратно-хушкачку шоруку “храбрих” косовошЋиптара треба проследити Столтенбергу. Да види како његове љубљене “демократе” искоришћавају и каљају “мирољубиви” карактер НАТО. И хоће да га уведу у нови рат. Чији исход можда не би био као ономад, када су животињски уништавали Србе и њихову државу.

  4. Kosovo je otišlo i dok god to ne shvatimo neće nam biti dobro. Bolje bi bilo da poboljšamo saradnju sa komšijama.

Comments are closed.