SZO: “Potrebno više informacija o vakcini koju su razvili AstraZeneca i Oksford…”

0
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

(Beta) – Vodeća naučnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekla je danas da je potrebno više informacija da bi se utvrdilo dejstvo vakcina protiv koronavirusa koju su razvili britanska laboratorija Astra Zeneka i univerzitet Oksford.

Okford i Astra Zeneka saopštili su u ponedeljak da je efikasnost njihove vakcine 90 odsto za dobrovoljce koji su prvo primili pola doze, a mesec dana kasnije punu dozu, i samo 62 odsto za drugu grupu koja je zapravo bila više vakcinisana, sa dve pune doze za mesec dana.

Davanje polovine doze prvobitno je bilo zbog greške ali su rezultati pokazali da taj prvi protokol dovodi do boljeg imunološkog odgovora.

Kritike je izazvalo to što se radi o maloj grupi testiranih po tom protokolu i što je rezultat dobijen zahvaljujući greški.

Doktorka Sumija Svaminatan, glavna naučnica SZO, rekla je danas na konferenciji za novinare da su “brojevi još premali da bi zaista moglo da se dođe do bilo kakvih konačnih zaključaka”.

U studiji je 2.741 osoba dobila polovinu doze a kasnije punu, dok je 8.895 osoba dobilo dve pune doze. Niko od dobrovoljaca koji su primili pola doze nije imao više od 55 godina.

“Teško je upoređivati ove dve grupe”, rekla je Svaminatan.

Ona je rekla i da Astra Zeneka želi da sprovede dodatnu studiju testirajući polovinu doze praćenu režimom pune doze.