Svečano otvoren svetski FIDE Grand Prix šahovski turnir u Beogradu

  0
  Foto: Šahovski savez Srbije

  U Doma garde u Beogradu u svečanoj atmosferi otvoreno je jedno od najznačajnijih sportskih dešavanja u Srbiji ove godine, svetski FIDE Grand Prix šahovski turnir.

  Šahovske velemajstore, brojne goste i predstavnike medija pozdravili su predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, direktor FIDE Grand Prix turnira Marijan Stričević, i pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić. Prisutnima se obratio i potpredsednik Svetske šahovske federacije FIDE Lukaš Turlej, izrazivši zadovoljstvo zbog povratka velikih šahovskih događaja u Srbiju: „Važno je znati da Beograd i Srbija imaju ogromnu šahovsku istoriju, najveća imena šahovskog sveta dolazila su ovde da igraju protiv, između ostalih, slavnih srpskih igrača“.

  Popularnost šaha primetno raste u Srbiji i u svetu, pojavljuju se novi talenti istakao je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić  zaključivši da je budućnost više nego optimistična: „Iz naše perspektive bliski planovi su da naši igrači uđu prvo u najboljih sto na svetu, a šahistkinje u prvih pedeset ili još bliže, kao i da naša reprezentacija dođe do medalja u sledećem ciklusu takmičenja. Ono što je dobro jeste da imamo punu podršku ljudi koji u Srbiji mogu da nam pomognu, kako države tako i sponzora. To je kontinunirana podrška i vrlo sam optimistično raspoložen, a očekivanja su najbolja moguća.“

  Direktor FIDE Grand Prix turnira Marijan Stričević veruje da će ovaj turnir biti značajan korak napred upravo ka vraćanju statusa idealnog domaćina za velike turnire Beogradu. „Nadamo se da ćemo ovakvim turnirima samo dospeti do našeg krajnjeg cilja, a to je da se jednog dana kandidujemo za domaćina Šahovske olimpijade,“ dodao je Stričević.

  Foto: Šahovski savez Srbije

  Među prisutnima bio je i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, koji je takođe podsetio na staru šahovsku tradiciju iz vremena bivše Jugoslavije, kada su u Beogradu igrale najveće šahovske legende, na čelu sa Bobijem Fišerom i Garijem Kasparovim. Dačić je u FIDE Grand Prix turniru video priliku za, kako je rekao, „renesansu šaha u Srbiji“, napomenuvši da je edukativni značaj šaha podjednako važan: „Mislim da je veoma važno da naša šahovska federacija bude deo jednog ovakvog sistema svetskog turnira, i to će sigurno dati veliki podsticaj razvoju šaha u Srbiji. Između ostalog, jedna ovako intelektualna vrsta sporta kao što je šah ima višestruke pozitivne funkcije kod razvoja omladine, i to je nešto što bi trebalo da bude prioritet u popularizaciji ovog sporta kod nas.“

  FIDE Grand Prix turnir igraće se do 14. marta u hotelu Crowne Plaza. Na turniru će igrati šesnaestorica svetskih velemajstora, a na kraju turnira dobićemo dva od ukupno osam izazivača koji će se daljim međusobnim nadmetanjem tokom godine svesti na jednog, kojeg 2023. godine čeka trenutni nosilac titule svetskog prvaka, Norvežanin Magnus Karlsen.

  Narednih dana prvi potez će povući državni zvaničnici, javne ličnosti, prijatelji šaha. Sutra, u sredu, 02.03. u hotelu Crowne Plaza sa početkom u 15.00h prvi potez će povući Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova.