Studentsko takmičenje kompanije Schneider Electric – pobednički tim osvaja 10.000 evra

  0

  Prečistači vode na solarni pogon, baterije koje se dobijaju iz biljke aloe vere, ribari koji prelaze i koriste ekološki prihvatljivu energiju – između ostalog, jesu inovacije koje su se pokazale kao najbolje na Go Green takmičenjima poslednjih godina, a koje Schneider Electric organizuje u partnerstvom sa kompanjom AVEVA. Srpski studenti takođe imaju mogućnost da se prijave za ovo takmičenje za inovacije o održivosti i time konkurišu za glavnu nagradu od 10.000 evra.

  Učesnici mogu da računaju na stručno mentorstvo kompanija Schneider Electric i AVEVA, a najistaknutiji od njih – i mogućnost zaposlenja u kompanijama organizatorima.

  Prijave su otvorene do 15. februara, a svi detalji prijave nalaze se na Schneider Electric Go Green platformi.Novina u odnosu na prethodne godine jeste u tome što studentski timovi sada mogu da biraju jednu od pet kategorija takmičenja:

  • Pristup energiji
  • Kuće budućnosti
  • Lanac snabdevanja budućnosti
  • Električne mreže budućnosti
  • Dekodiranje budućnosti

  Prijave su otvorene za sve zainteresovane studente, u skladu sa filozofijom Diversity&Inclusion kompanije Schneider Electric, a neophodan preduslov za učešće je znanje engleskog jezika.

  Na prethodnom Schneider Go Green takmičenju prvi prolazak Srbije u Evropsko finale doneli su Milorad Stojanović i Dora Balog, studenti biomedicinskog inženjerstva na Fakultetu tehničkih nauka, sa svojom Breathe Energy Harvesting inovativnom idejom. Oni su pobedili na regionalnom takmičenju za Jugoistočnu Evropu i na Evropskom finalu su osvojili treće mesto. Pored toga, Milorad i Dora stiču stručnu praksu u Schneider Electric Hub-u u Novom Sadu, što im pruža priliku da nadograde svoje znanje i steknu nova iskustva.

  Prošlogodišnje pobednice bile su Helena Arias Casals i Dorothi Ann van der Ent Facerias, studentkinje Universitat Politecnica de Catalunia sa svojim projektom “Light Pill”. U pitanju je je mali uređaj koji koristi sunčevu energiju i može se upotrebljavati i kao izvor svetlosti i kao ultraljubičasti prečistač vode. Pobedničkim rešenjima prethodnih godina nije nedostajala inovativnost, pa je tako 2020. godine za najbolji proglašen projekat održive energije razvijen za zajednicu kolumbijskih ribara.