“Srbija mora da izvadi spisak i krene da ispunjava obećanja”: Majkl Kirbi o uslovima za pristupanje EU

1
Screenshot YouTube

(Beta) – Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da bi Srbija, ako želi da ubrza proces pristupanja EU, trebalo da ispuni obećanja koja je dala, i da vlasti u Beogradu budu iskrene oko stanja.

“Srbija je dala brojna obećanja i nije ih ispunila, a mislim da veliki broj ljudi u Briselu uz sebe ima pokazatelje onoga što nije ispunila (…) Ako Srbija i njena vlast žele da napreduju potrebno je da izvade spisak i iskreno kažu gde se trenutno nalaze. A ne da ukazuju na to gde oni misle da se nalaze”, rekao je Kirbi za Glas Amerike.

On je dodao da nije dovoljno samo otvoriti poglavlje, već je potrebno raditi na ispunjavanju kriterijuma koje to poglavlje podrazumeva, i ne “samo govoriti da radiš”.

Diplomata koji je bio ambasador u Beogradu od 2012. do 2016, rekao je da je najsporniji napredak na ključnom polju vladavine prava, pre svega u domenu medija, korupcije, izbora i finansiranja kampanja, ali i da spoljna politika Beograda nije dovoljno usaglašena s EU, pre svega u pogledu veza s Rusijom i Kinom.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i mogućim rešenjima tog pitanja, Kirbi je rekao da ne vidi da su Srbija i Kosovo spremni za dogovor, za koji bi “jedina validna nagrada bila članstvo u EU”.

“Ipak, mislim da Srbija nije spremna da postane članica, jer nije ispunila sve kriterijume. Ni Kosovo za to nije spremno iako ima snažne aspiracije”, naveo je Kirbi i dodao da “niko ne želi da se nečega odrekne, a da ne dobije ništa zauzvrat”.

Kirbi je naveo da veruje da bi rešenje trebalo da bude nađeno bez promene granica i “uz razumevanje da će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.