Španija drhti, sve liči na Srbiju: Niko nije očekivao da će “crvena furija” imati samo dva boda pred rasplet u grupi

Od dopisnika Nedeljnika iz Madrida

Španci su nemilosrdni, nemaju strpljenja, fudbalska groznica liči na onu u Srbiji. Svi su selektori, svi sve znaju, na udaru je onaj koji o svemu odlučuje – Luis Enrike.

Niko nije ni sanjao da će igrači fudbalski moćne zemlje pred rasplet u grupi na EP da budu na ivici provalije. Ostali rezultati su im omogućili da im i remi sa Slovacima garantuje osminu finala, ali to je mnogo manje od onog što je nacija očekivala. Tim koji sve utakmice igra u Sevilji drhti pred završnu rundu, mada trijumf, ipak, nije neophodan.

I, čini se ponekad ovde u Madridu, da neki čak i žele da se put završi već na prvom stepeniku, koji je pre starta izgledao tako lako savladiv.

Problemi su počeli odavno, čim je selektor Enrike saopštio tim za Evropsko prvenstvo. Kao bomba odjeknula je činjenica da na spisku nije bilo nikog iz Reala, prvi put u istoriji!

Muke “madridista”

Oni kojima je “kraljevski klub” u srcu odmah su se obrušili na čoveka koji je birao. Stvorena je loša atmosfera pre nego što je bilo ko pipmuo loptu na pripremama.

One koji vole Real ne zanima bilo kakvo opravdanje. Ni to što je Serhio Ramos bio povređen na kraju sezone, ni to što su povrede primorale Karvahala da preskoči veliki većinu utakmica ove sezone, ni to što im, na primer, stranci čine triling u veznom redu (Kazemiro – Modrić – Kros).

Ne, pred očima im je samo bio spisak bez njihovih ljubimaca.

Kad ih neko pita koga bi oni zvali – uglavnom ćute. Znaju da Isko i Asensio nisu ni blizu neophodnog nivoa, poneko pomene Naća, ali on je već godinama u Realu na klupi i uglavnom krpi rupe kada neko ne može na teren zbog povrede ili kartona. Kao da ne shvataju da su im glavne zvezde iz uvoza – golman Kurtoa, Varan, brazilski mladi ofanzivci Vinisijus i Rodrigo, pa Benzema koji je doneo gomilu bodova, uz pomenutu trojicu zaduženih za kreaciju igre.

Zbog svega je na udaru od prvog dana selektor. A rezultati u prva dva kola išli su na ruku kritičarima (0:0 sa Švedskom i 1:1 sa Poljskom). Čim je Švedska odolela, Enrike je bio glavna meta. Odmah su iz svih oružja navalili “madridisti”. Počele su žestoke kritike, glavna zamerka bio je Morata, koji je promašivao šanse, ali je posle 180 minuta ostao jedini strelac.

Ulazak u Koridu

Nikog ne zanima šta su radili svi ostali koji su bili na terenu u dva meča. Svi su pričali da mora da igra Džerard Moreno, sjajan ove sezone u dresu Viljareala, a baš on je protiv Poljske promašio penal koji bi već garantovao mesto medju 16 najboljih…

Španija je ne tako davno pokorila i svet i Evropu, ali kao da se niko ne seća kakve su asove imali tadašnji selektori. Mnogi samo žele “krv” Luisa Enrikea, koji u sredu ulazi u koridu iz koje će izaći sa štitom ili na njemu. Baš kao u Srbiji. Ovde se ponekad ni uspeh ne prašta, a kamoli neuspeh. Španija drhti pred 90 minuta odluke sa Slovacima. Velika većina će biti uz svoj nacionalni tim, ali bez sumnje ima i onih koji jedva ćekaju debakl kako bi nastavili da ispaljuji otrovne strelice ka Enrikeu. Poraz vodu u mrak koji Španci igrom nisu zaslužili…