Šest meseci protesta, ukinuta vanredna odbrana od poplava, poraz Srbije u Lavovu: Vaš brifing za subotu

0
Foto: Nedeljnik, Tanjug, Tanjug-AP

ŠEST MESECI PROTESTA – Lider Dveri Boško Obradović rekao je da će svi protesti Jedan od pet miliona koji će se održati u preko 40 gradova i opština, a povodom šest meseci od njihovog početka nositi slogan “Normalno”, jer je, kako je rekao, jedini zahtev opozicije da “stanje u Srbiji bude normalno”.

Ocenio je da je “najnenormalnije što posle tolike političke krize” u Srbiji i dalje “nema dijaloga između vlasti i opozicije”.

Protestno okupljanje građana u Beogradu i za večeras je zakazano kod Terazijske česme gde će im se, prema najavi organizatora, obratiti novinar Vukašin Obradović i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Protestna kolona će se potom kretati ulicom Kralja Milana, Resavskom, kroz Bulevar kralja Aleksandra, do zgrade RTS-a.

Večeras će, kako su naveli organizatori, šetati i ostatak Srbije sa ciljem da podseti vlast da protesti nisu stali.

UKINUTE VANREDNE ODBRANE OD POPLAVA – “Srbijavode” izdale su juče nalog za ukidanje vanredne odbrane od poplava na području Srbije u nadležnosti tog javnog preduzeća.

U saopštenju “Srbijavoda” se ukazuje da aktuelne hidrološko meteorološke prognoze ukazuju da se u narednom periodu ne očekuju padavine koje bi mogle izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima bujičnih tokova na vodnim područjima u nadležnosti tog preduzeća.

Na snazi ostaju Naredbe o uvođenju vanredne odbrane koje su proglašene na deonicama vodotokova na kojima su zabeleženi talasi velikih voda sa tendencijom daljeg porasta.

SKAT: KOSOVO NEMA PODRŠKU SAD ZA TAKSE – Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da zamrznuti konflikt Srbije i Kosova nije opcija koja donosi stabilnost.

Skat je takođe odbacio navode da kosovske vlasti po pitanju carina na srpsku robu imaju podršku Vašingtona.

“SAD su od početka bile veoma jasne u stavu da carine nisu od pomoći i da predstavljaju prepreku vraćanju pregovorima i da ih treba ukinuti”, naveo je Skat, ali i dodao da iako carine jesu prepreka za dogovor nikako nisu i jedina prepreka.

Ambasador je odbacio i navode da međunarodna zajednica nije voljna da izvrši pritisak na Prištinu da bi se takse ukinule i rekao da Vašington “ne kontroliše šta Kosovo radi”.

LEX SPECIALIS ZA NESTALE BEBE – Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

Komitet poziva Srbiju na usvajanje posebnog zakona (lex specialis) koji je prosleđen parlamentu.

Kako je saopšteno posle sastanka u Strazburu, Komitet ministara SE pozvao je srpske vlasti da osiguraju što hitnije usvajanje zakona koji čeka u parlamentu i da im dostave ažurirane informacije o usvajanju zakona i drugim merama kako bi se osigurali efikasni mehanizmi za utvrđivanje činjenica.

NALOG ZA POTERENICU PROTIV MAMIĆA – Osiječki sud izdao je nalog za raspisivanje poternice protiv bivšeg čelnika Fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića kojem je taj sud, 21. maja, odredio istražni zatvor.

Sud će u ponedeljak dostaviti Ministarstvu pravosuđa dokumentaciju za pokretanja postupka izručenja Mamića iz BiH.

Osiječki sud je potvrdio drugu optužnicu USKOK protiv Zdravka Mamića i još šestorice koje tužilaštvo tereti da su kao zločinačko udruženje oštetili klub za oko tri miliona evra.

IRAN ODBACIO MAKRONOVU IDEJU O NOVIM PREGOVORIMA – Iran je odbacio ideju o novim pregovorima o svom nuklearnom programu, koju je izneo francuski predsednik Emanuel Makron.

Iran ocenjuje da bi proširivanje postojećeg sporazuma iz 2015. značilo njegovu propast.

Teheran je prihvatio da ograniči svoj nuklearni program i obaveže se da nikad neće težiti da napravi atomsku bombu u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

SAD su se unilateralno povukle iz tog sporazuma u maju 2018.

OD IZBIJANJA KRIZA U VENECUELI, IZBEGLO 4 MILIONA – Od izbijanja ekonomske i političke krize u Venecueli, iz te zemlje pobeglo je 4 miliona izbeglica i migranata, upozorili su Visoki komesarijat UN za izbeglice.

Njihov broj je krajem 2015. godine bio 700.000, a do sredine ove godine broj izbeglih je dostigao četiri miliona, navele su agencije UN u zajedničkom saopštenju.

Kako se ističe, alarmantne cifre ukazuju na hitnu potrebu da se podrže zemlje koje su ih primile, uglavnom u Južnoj Americi – Kolumbija, Peru, Čile, Ekvador, Brazil i Argentina, prenosi Rojters.

PUTIN OSUDIO “IZBACIVANJE” HUAVEJA SA TRŽIŠTA – Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je pokušaje “izbacivanje” Huaveja s međunarodnih tržišta usled američkih optužbi da taj kineski telekomunikacijski div koristi svoju tehnologiju za špijunažu i rekao je da će takva agresivna taktika SAD-a dovesti do trgovinskih ratova, a moguće i do pravih ratova.

Putin je to kazao na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu u prisustvu svog kineskog kolege Sija Đinpinga.

“U pojedinim krugovima to već nazivaju prvim tehnološkim ratom digitalne ere”, rekao je Putin.

On je istakao da je saradnja Rusija i Kine važna za globalnu sigurnost. Naglasio je i da je Moskva otvorena za saradnju sa svim zemljama, uključujući SAD.

BISKUP BLIZAK PAPI OPTUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE – Argentinsko tužilaštvo je saopštilo da je biskup blizak papi Franji formalno optužen za seksualno zlostavljanje učenika bogoslovije.

Navedeno je da je biskup Gustavo Zanketa optužen za “teško i dugotrajno seksualno zlostavljanje”.

Zanketa je 2017. iznenada podneo ostavku na mesto biskupa argentinskog grada Orana, ali ga je papa nekoliko meseci kasnije postavio na visoku funkciju u vatikanskoj administraciji.

Papa Franja je nedavno rekao da se Zanketi sudi pred vatikanskim tribunalom zbog neprikladnog ponašanja.

UKRAJINA BOLJA OD SRBIJE – Fudbaleri Srbije odigrali su svoj drugi meč u kvalifikacijama za EURO 2020 u Lavovu protiv selekcije Ukrajine, gde je poražena rezultatom 5:0.

Srpska reprezentacija će svoj treći meč odigrati u ponedeljak u Beogradu, kada će na stadionu “Rajko Mitić” dočekati ekipu Litvanije, bez prisustva publike.

KOŠARKAŠI TORONTA BOLJI OD GOLDEN STEJTA – Košarkaši Toronta upisali su pobedu protiv Golden Stejta na gostovanju u Oklendu, rezultatom 105:92, čime su stigli na korak od istorijskog uspeha.

Tim iz Kanade sada vodi 3:1 u finalnoj seriji i potrebna im je samo još jedna pobeda kako bi prvi put osvojili NBA trofej.

Golden Stejt, šampioni NBA lige, sada je blizu predaje prstena koji su osvajali tri puta u poslednje četiri godine.NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na NOVINARNICA.NET

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA