Sergej Zavjalov u Kulturnom centru Beograda

0
Foto: Promo

Jednosatni književni događaj, promocija zbirke Melika održaće se u sredu 28. avgusta sa početkom u 19 časova u Galeriji Artget (Trg republike 5/I)  uz pisustvo autora i podršku glumice Tamare Krcunović.

Ovaj poetski doživjaj iniciran je pre svega Mirjanom Petrović-Filipović koja je doktorirala na tezi “Estetika nedovršenog i poetski postupak u delu Sergeja Zavjalova”.

“U moru dobre savremene i klasične ruske poezije, njegova me je poezija privukla na prvi pogled, na prvo čitanje i na prvo slušanje! Zato što Sergej Zavjalov neće da zauzme stav nadahnutog pesnika i izabranika Muza. On nije prorok. Nije ni buntovnik. Sergej Zavjalov otvoreno priznaje da je izgubljen u sadašnjici, kao što se često i ja osećam! Njegova poezija je pokušaj povratka samome sebi, potraga za sobom. Ovaj povratak, ovo traganje on započinje sa nulte tačke, napipavajući svoj puls, svoj glas, svoju reč, svoj stih. Sergej Zavjalov preispituje sve – korene evropske kulture, koja je izvor i ruske kulture, korene vlastitog stiha, vlastito poreklo, istoriju, domovinu… U toku tog preispitivanja nastaje njegova veličanstvena poezija. A u toku čitanja, ja sam, vođena njegovim stihom, njegov povratak sebi doživela kao svoj”, rekla je Mirjana Petrović-Filipović.