Sadržaj novog broja

Ima tako nedelja kada crne vesti samo stižu jedna drugu. Bezumni zločin na Cetinju, potom i saobraćajna nesreća – srećom, bez žrtava – naše dece u Bugarskoj, pa napad na pisca Salmana Ruždija u Americi, obeležili su vikend, tako da su nam neke lepe vesti trebale kao žednom flaša vode. Ali ne ona koju donosi tip što će vas proganjati nakon dostave… O svemu tome biće reči u novom broju Nedeljnika, čiju naslovnu stranu, sem autora knjige „Služba 2″, „duže” i neki ljudi koji su bili odgovorni, na ovaj ili onaj način, za brojne crne vesti na ovim prostorima. U redovima koji su pred vama, ne brinite, ima i optimizma, ali i opomene, a ko ume da čita, i lekcija: kako da nam se na ovim prostorima ne ponove strašne stvari, ne samo onakve kao u prestonici susedne Crne Gore…

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

SLUŽBA – Goran Živaljević, bivši zamenik načelnika BIA, čija je knjiga “Služba” pre dve godine ustalasala srpsku javnost, objavio je drugu knjigu, sa još više detalja o tome kako je radila – i kako nije radila – Služba devedesetih godina, ali i nakon petooktobarskih promena. Zahvaljujući izdavaču “Laguna”, kao i autoru, Nedeljnik ekskluzivno objavljuje delove iz knjige “Služba 2”, istorijskog svedočenja prvog reda.

LALIĆ – “Ko će biti premijer, kome Vučić šalje poruku s penzijama, kome sa Vukašinom Mandrapom? I da li će da iskoristi džokera koji mu je ostao u rukavu”, piše u uvodniku novog broja glavni urednik Veljko Lalić.

SMAJLOVIĆ – “Američki ambasador kaže da nikada nijedan rat nije počeo zbog registarskih tablica. Da se radujemo ili ne?”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju.

CETINJE – Bezumni zločin Cetinjanina Vuka Borilovića, radnika Nacionalnog parka “Lovćen”, zavio je crnogorsku prestonicu, ali i čitavu državu, u crno. Brutalno masovno ubistvo otvorilo je rane i ožiljke koji će teško da zarastu, ali i brojna pitanja: da li je išta upućivalo na ovaj zločin? Da li je policija reagovala adekvatno? Da li znamo ko sve nosi oružje, i zašto? I mogu li se ovakve strahote ikako umanjiti, ako ne i preduprediti? Velika analiza u novom Nedeljniku.

DOSTAVA UZNEMIRAVANJA – Jednim neprimerenim (i drugim još neprimerenijim) SMS-om otvorene su debate o zaštiti i zloupotrebi podataka o ličnosti, pravima korisnika određene usluge, o tome gde je postavljena granica između udvaranja i uznemiravanja, ali i – možda i najvažnije – zašto se ženama ne veruje ni kad prijavljuju ni kad ne prijavljuju uznemiravanje. Analiza u novom Nedeljniku.

YU GRUPA – Možda i poslednji imenjak države u kojoj su nastali slavi ovog 10. septembra na Tašmajdanu više od 50 godina čistog rokenrola. Članovi YU grupe Žika i Dragi Jelić koji su počeli iste godine kao i Rolingstonsi za novi Nedeljnik pričaju šta je značilo šezdesetih godina odbiti oficijelno zanimanje i krenuti u neizvesnost, kako su im skraćivali kose pred njihov nastup u socijalističkoj Bugarskoj gde ih je dočekala epidemija velikih boginja, zašto je Dragi Jelić odbio da se okuša u čuvenoj engleskoj grupi T. Rex…

SERENA I MAJKE – Izbor pred kojim se našla Serena Vilijams, uprkos svim svojim uspesima i svim svojim milionima, nešto je o čemu svaki dan vagaju i biraju žene širom sveta – porodica ili karijera. Možda je njeno priznanje “otrežnjenje” da žena čak i kada je u vrhu svoje profesije ne upravlja svojim vremenom i mora da pravi izbore koje ne želi. Možda je srušila mit da možemo da imamo uspešne karijere i porodicu u isto vreme. Ako jeste – i neka je. Veći je problem zašto je to tako. Tekst Ane Mitić u novom Nedeljniku.