Sadržaj novog broja

Ako je postojala fotografija koja je mogla da bude u Muzeju Godine 2021 – mada, ko bi u taj muzej išao, i ko bi taj muzej podigao? – to je sigurno bila ova sa naslovne strane Nedeljnika, sjajnog Marka Zamurovića. (Na naslovnoj je, uspravnog li formata, morala da bude kropovana, ali je ovde u svoj svojoj impozantnosti.)

Nije ni čudo što su ovu fotografiju kreativci poput Miroslava Vujovića na svojim montažama odmah pretvorili u umetničko delo vredno poseta: ima u tom šabačkom opasnom vašaru i frtutme kao kod Brojgela, i napetosti skulptura Bruneleskija, i neizvesnosti (post)moderne. Događaji od subote morali su se naći na naslovnoj strani Nedeljnika, naravno, baš kao što je na njoj morao biti čekić – gumeni ili ne, zar je uopšte važno – uz parafrazu onog Čehovljevog zakona. A onda će nam svima presesti čekićanje…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju Nedeljnika i ostale vesti koje će obeležiti dan

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

ČEKIĆANJE – Ko je naredio i organizovao akcije u Šapcu i Beogradu? Ko je povukao policiju pred izlazak organizovanih batinaša? Da li smo sve bliži otvorenom sukobu na ulicama i suspenziji pravnog poretka? Ko su sada “kompletni idioti” koji su kao i pre pet godina u Savamali, povukli policiju?

LALIĆ – “Da li je stvarno moguće da nam neko u Srbiji 2021. objašnjava kako bager može slobodno da se kreće u ljude, posle snimka iz 1989. kada je na Tjenanmenu jedan čovek sa kesom u ruci sam zaustavio kolonu tenkova?”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SMAJLOVIĆ – “Nije dovoljno da se građani Srbije na javnom mestu osećaju bezbedno. Potrebno je da se bezbedno osećaju i dok urlaju jedni na druge”, piše Ljiljana Smajlović u novom Nedeljniku.

NARATIV – Opozicija se posle gotovo višegodišnje priče o neregularnim izbornim uslovima, diktaturi i nemogućnosti da se pošteno odmere na izborima, okrenula pobedničkom narativu. On se rađa paralelno sa novom serijom protesta koji mogu da budu okidač za novi bunt protiv vlasti, što će biti i najveći izazov za novu opoziciju – kako artikulisati antirežimsko raspoloženje građana? I kako to uobličiti u nešto što se zove najbolji kandidat za izlazak na crtu Aleksandru Vučiću?

OMIKRON – Nije ništa novo da virusi stalno mutiraju, pa smo tako stigli i do omikrona, ali i da smo, najverovatnije, mogli da sprečimo širenje, pa i česte mutacije, uz vakcinaciju i oprobane mere zaštite. Sa zaustavljanjem globalnog širenja omikrona verovatno se već zakasnilo. A činjenica da je u Africi vakcinisano samo 7% stanovništva, a Bocvana je mesto gde je identifikovan, govori ipak nešto o globalnom problemu i potencijalnim žarištima novih varijanti. Velika analiza soja omikron u novom Nedeljniku.

FEHMIU – Došli smo do perioda da između laži i istine nema razlike, kao i da negativne informacije imaju mnogo veći uticaj i moć privlačenja pažnje nego one pozitivne. I u tom smislu senzacionalističke negativne vesti imaju mnogo više efekta na nas nego senzacionalističke pozitivne vesti. Čak i u lažima postoji neka vrsta razlike, ispričao je Uliks Fehmiu koga ovih dana gledamo u seriji “Crna svadba”.