“Ruždi je skinut sa respiratora i u mogućnosti je da komunicira”: Potvrda piščevog agenta

0
EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Salman Ruždi je skinut sa respiratora i bio je u mogućnosti da govori, potvrdio je njegov agent, dok je predsednik SAD Džo Bajden pohvalio piščevu hrabrost i osudio napad na njega.

Britanski pisac sa indijskim korenima ostaće u bolnici s obzirom na ozbiljne povrde koje je zadobio, ali prema informacijama koje je na Tviteru prenela njegova koleginica Atiša Tasir, Ruždi sinoć “nije bio prikačen na respirator i razgovarao je sa prisutnima, a usput se i šalio”. Piščev advokat potvrdio je tu informaciju, ali nije otkrio druge detalje.

Ranije tokom jučerašnjeg dana je Hadi Matar, čovek koji je optužen za ubistvo, na sudu istakao da nije kriv za napad na popularnog pisca. Njegov zahtev za izlazak uz kauciju je odbijen, prenosi Gardijan.

Predsednik SAD Džo Bajden pohvalio je Ruždijevo “odbijanje da bude ućutkan i zastrašen” i dodao da se pisac založio za ideale istine i hrabrosti.

“Ovo su osnove slobodnog i otvorenog društva. Na današnji dan mi se prisećamo tih vrednosti koje su duboko ukorenjene u američko društvo i izražavamo solidarnost sa Ruždijem i svima onima koji se zalažu za slobodu govora”, rekao je Bajden.