Rusko tužilaštvo o kazni za američku košarkašicu: “Tražimo devet i po godina zatvora”

0
EPA-EFE/JOE GIDDENS

(Beta-AP) – Rusko tužilaštvo tražilo je danas pred sudom u Himkiju zatvorsku kaznu od devet i po godina za američku košarkašicu Britni Grajner zbog posedovanja kanabisa.

Suđenje se privodi kraju skoro šest meseci od hapšenja košarkašice na moskovskom aerodromu i naknadnog pritvora. To je slučaj koji je dostigao najviše nivoe američko-ruske diplomatije.

Košarkašica Finiks Merkjurija suočava se sa kaznom zatvora do 10 godina. Osuđujuća presuda se čini gotovo izvesnom, s obzirom na to da je Grajner priznala da je u prtljagu imala elektronske cigarete napunjene uljem kanabisa.

Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom suđenja ponovili njenu tvrdnju da nije imala zločinačke namere i da je ulje kanabisa dospelo u torbu jer se na brzinu pakovala.

Oni su za svedoke pozvali članove njenog ruskog kluba za koji igra van sezone u NBA ligi, koji su govorili o njenom karakteru, a priložili su pismeno svedočenje lekara koji je rekao da joj je prepisao kanabis za lečenje bolova.

Takođe, rečeno je da je Grajner nenamerno u Rusiju donela to ulje, pošto ga je koristila kao lek dok je boravila u Arizoni, gde je legalizovana marihuana u medicinske svrhe.

Tužila Nikolaj Vlasenko rekao je da je košarkašica namerno donela kanabis u Rusiju.

Nije poznato kada će presuda biti doneta. Ako Grajner ne bude oslobođena, pažnja će biti usmerena na mogućnost razmene zatvorenika, prenela je agencija Asošiejted pres.