Rusija proteruje diplomate iz Nemačke, Poljske i Švedske, EU traži preispitivanje odluke: “Nespojivo sa statusom stranih diplomata…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel danas je oštro osudio proterivanje evropskih diplomata iz Rusije i poručio da takvu odluku treba preispitati.

Borel, koji boravi u poseti Moskvi, saznao je za odluku Rusije o proterivanju trojice diplomata iz Nemačke, Švedske i Poljske tokom današnjeg sastanka s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, prenela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

“Oštro sam osudio ovu odluku i odbacio navode da su se bavili aktinostima koje su nespojive sa statusom stranih diplomata. Odluku treba preispitati”, rekao je Borel.

On je dodao da je na sastanku sa Lavrovim naglasio jedinstvo i solidarnost Evropske unije sa državama članicama čije su diplomate proterane.

Moskva je ranije danas proglasila nepoželjnim osobama diplomate Nemačke, Poljske i Švedske zbog navodnog učestvovanja u neodobrenim protestima koji su održani u znak podrške uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova je navedeno da su postupci diplomata “neprihvatljivi i nespojivi sa njihovim diplomatskim statusom”.