Rumijeva arhiva je pretvorena u digitalno iskustvo u Anadolovom delu “Rumi sanja”

  0
  Foto: Ministarstvo kulture i turizma Turske

  Refik Anadol je stvorio multisenzornu skulpturu od podataka iz Rumijevih arhiva

  Svetski poznat medijski umetnik Refik Anadol predstavio je svoj najnoviji projekat, “Rumi sanja” (“Rumi Dreams”), na najvećem kulturnom i umetničkom događaju u Istanbulu, festivalu Bejoglu put kulture. Novo multisenzorno umetničko delo turskog umetnika stvoreno je vizualizacijom ogromne arhive dokumenata iz 13. veka mistika Mevlane Dželaludina Rumija (Mevlâna Jalaluddin Rumi) upotrebom algoritma mašinskog učenja veštačke inteligencije. Sa ciljem da predstavi Rumijev pogled širokom spektru publike, delo “Rumi sanja” nudi šest i po minuta imerzivnog iskustva pokreta, svetlosti i zvuka.

  Medijski umjetnik Refik Anadol predstavio je svoj novi projekat “Rumi sanja“ na najvećoj kulturno-umetničkoj manifestaciji festivalu Bejoglu put kulture u Istanbulu. Digitalna instalacija je privukla značajno interesovanje još od svog debija u Kulturnom centru Ataturk u Istanbulu, kreiranoj u znak sećanja na 750. godišnjicu smrti legendarnog mistika. Delo “Rumi sanja” nudi šest i po minuta multisenzornog iskustva inspirisanog Rumijevim učenjima i kulturnom nasleđu.

  Milioni dokumenata su prikupljeni ne bi li se vizualizovao Rumijev univerzum

  Refik Anadol i njegov studio prikupili su multidisciplinarni skup podataka, uključujući kopije Rumijevog monumentalnog dela Masnavi na 26 jezika, milione dokumenata iz tekija i arhiva, rukopisa i snimaka sufijske muzike i nastupa, sve uz koordinaciju Metropolitanske opštine Konija, Državnog arhiva Republike Turske, Državnog arhiva premijera, Muzeja Mevlana u Koniji, Sarajevske Gazi Husrev-begove biblioteke, Univerziteta Selčuk i drugih institucija. Fotografije su snimljene u muzeju Mevlana u Koniji, a u podatke su dodata i mesta koja nose tragove Rumija. Arhitektonski planovi i povelje o osnivanju svih Mevlevijskih tekija širom sveta dodati su vizuelnim i pisanim datotekama sa podacima. 

  Foto: Ministarstvo kulture i turizma Turske

  Kao jedna od svetskih kulturnih ikona, Rumi je poznat po svojim izuzetnim pesmama i mudrim rečima. Inspirisano Rumijevim pozivom da „pronađemo svetlo u sebi“, delo ima za cilj da predstavi univerzum Mevlane Dželaludina Rumija širokom spektru publike, a Refik Anadol i njegov tim verovali su da je otelotvorenje  Rumijeve poruke, u kratkom periodu, moguće samo digitalnom umetnošću. Sa ovim uverenjem, oni su krenuli da prenesu mistikovu besmrtni poruku kroz čula vida i sluha, stvarajući snove inspirisane Rumijem koje generiše veštačka inteligencija. Kao umetnička manifestacija tranzicije između značenja svetlosti, znanja i kretanja, “Rumi sanja” poziva posetioce, da po Rumijevim rečima, “pronađu svetlost unutar, koja obasjava svet”. 

  Rumi sanja: Prvi na svetu

   “Rumi sanja” Refika Anadola je prvi ovakav projekat u svetu svojim obimom. Multisenzorni projekat uranja posetioce kako u umetničko delo, tako i u Rumijev pogled na svet, upoznajući ih sa učenjem pesnika i mistika o transcendentalnoj tradiciji sufizma.

  Najveći svetski sufijski pesnik i mistik, Mevlana Dželaludin Rumi, poznat je po svojim pesmama i epu Masnavi, a njegovi spisi su snažno uticali na mističnu misao i književnost na globalnom nivou, da bi njegova popularnost postala globalni kulturni fenomen. UNESCO je 2007. proglasio “Međunarodnom godinom Rumija” i opisao Rumija kao “jednog od velikih humanista, filozofa i pesnika koji pripadaju čovečanstvu u celosti”.

  Rumijevoj smrti se svake godine odaje počast ceremonijama Seb-i Arus („bračna noć“) u Koniji, gde se održavaju brojne izložbe, konferencije, koncerti i nastupi „sema“ u znak sećanja na pesnika.