Romski preduzetnici dobili neophodnu opremu za rad

  0
  Foto: Marina Ilić

  U okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i uz tehničku podršku GFA konsultantske grupe, uručena je oprema za rad romskim preduzetnicima. Program Nemačke razvojne zajedno sa Inicijativom za razvoj romskog preduzetništva (REDI) sprovodi projekat „Podrška preduzetništvu u cilju jačanja romskih preduzetnika i zapošljavanja Roma u Srbiji“ u okviru kojeg je, pored doniranja opreme, realizovana i serija treninga za romske preduzetnike u različitim oblastima.

  Država Srbija je opredeljena za politiku mira iz koje proističe politika zapošljavanja. Kada govorimo o današnjem danu, govorimo o politici podrške zapošljavanja osetljivih kategorija koje se često susreću sa različitim izazovima. Konkretno, reč je o ljudima koji imaju neophodna znanja, veštine i kompetencije i kojima je potrebna mala podrška. Projekat, koji Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog realizuje u partnerstvu sa Nemačkom razvojnom saradnjom i GIZ-om, kao i sa drugim partnerima, je dobio podršku od preko 150 firmi i kompanija tokom ove i prethodne godine. Ova informacija govori o ozbiljnosti ovog programa i o društveno odgovornom ponašanju. Samo kroz ekonomsko osnaživanje ova kategorija ljudi će biti u prilici da živi od svog rada i da, na taj način, sebi i svojoj porodici obezbedi kvalitetniji život – izjavio je Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koji je korisnicima uručio opremu.

  Foto: Marina Ilić

  Romski preduzetnici koji su formalno registrovali svoju delatnost na teritoriji Republike Srbije će, nakon dobijanja opreme, u svom preduzeću zaposliti najmanje jedno lice romske nacionalnosti.

  Program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ veliki deo aktivnosti i sredstava usmerio je, upravo, na podršku razvoju preduzetništva, srednjih i malih biznisa koji, uz adekvatnu podršku, imaju kapacitet da stvore nova radna mesta, unaprede svoju proizvodnju i omoguće da njihove porodice imaju stabilan prihod. Podrška preduzetništvu, takođe, znači vetar u leđa i celokupnoj privredi. U narednom periodu će, kroz program, biti podržane i dve socijalne zadruge, kao i novi broj malih preduzetnika i preduzetnica – objasnio je Robert Bu, vođa tima programa Nemačke razvojne saradnje ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”.

  Inicijativa za razvoj romskog preduzetništva REDI je razvio preduzetničke kapacitete odabranih preduzeća i stvorio mogućnost za zapošljavanje 20 Roma.

  Pored opreme, kroz projekat „Podrška preduzetništvu u cilju jačanja romskih preduzetnika i zapošljavanja Roma u Srbiji“, REDI realizuje i seriju treninga za romske preduzetnike, pruža mentorsku podršku, podršku registraciji biznisa u periodu od novembra 2021. do kraja septembra 2022. godine. Kroz projekat je do sada svoje biznise registrovalo 20 preduzetnika i još 20 Roma i Romkinja je do sada zaposleno. U toku jula i avgusta je dodeljena oprema za 19 preduzetnika u ukupnoj vrednosti od 21.000 eura. REDI je razvio i sproveo trening pod nazivom: Roma Digital Boost u kome je 25 Roma i Romkinja steklo znanja i veštine o razvoju poslovanja, marketingu, e-trgovini, digitalnim alatima i prikupljanju sredstava – istakao je Saša Jumerović, projektni menadžer REDI.