Reakcija Blerovih na “Pandorine papire”: “Gardijan ponovo izkoreće činjenice…”

0

Bivši premijer Engleske Toni Bler jedna je od najzvučnijih figura koja se pojavljuje u “Pandorinim papirima”, više miliona dokumenata koji otkrivaju tajno poslovanje 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera i više od 330 funkcionera iz preko 90 država. 

Jedno od najvećih novinarskih istraživanja predvodio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Kako je objavio KRIK, koji je učestvovao u ovom istraživanju, “Pandorini papiri” pokazuju kako su Bler i njegov supruga Čeri 2017. godine posredstvom ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva postali vlasnici zgrade u Londonu vredne oko 7,6 miliona evra.

Bler je prema ovim dokumentima, sa suprugom kupio ofšor kompaniju od porodice bahreinskog ministra industrije i turizma Zajeda bin Rašida al Zajanija. Prema ovim navodima, tako što je kupio kompaniju a ne direktno zgradu, bračni par Bler izbegao je da plati porez na imovinu od oko 340.000 evra.

Ovom temom se opširno bavio i Gardijan, koji je takođe bio deo ovog velikog istraživanja.

Iz “Instituta Toini Bler” je danas stigla reakcija na pisanje Gardijana gde je list direktno optužen da namerno spinuje činjenice u vezi sa kupovinom pomenute zgrade.

“Gardijan nastavlja namerno predstavljanje izokrenutih činjenica u vezi sa kupovinom poslovnog prostora od strane Čeri Bler. Oni su uvek plaćali poreze u potpunosti i nikada nisu koristili bilo koju vrstu ofšor šema za izbegavanje (poreza)”, navodi se u poruci Instituta Toni Bler objavljenoj na Tviteru.