Razglednice starog srpskog filma na Jutjubu

0

Na Jutjub kanal Jugoslovenske kinoteke postavljeno je još devet srpskih dokumentarnih filmova iz doba Kraljevine Jugoslavije. Raznovrsna selekcija obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne i druge dokumentarce i reportaže.

Najstariji među njima je filmski dokument Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru 5. 11. 1922. U spomen kosturnicu u tom selu u Mačvi sahranjeni su posmrtni ostaci civilnih žrtava austrougarskog terora iz 1914. godine. Osvećenju su prisustvovale brojne istaknute ličnosti, a posebna vrednost snimka je pojava Arčibalda Rajsa.

Slede živopisni filmovi Svadba u Topoli i Svadba u Slancima, u kojima su 1930. godine zabeleženi svadbarski običaji u Šumadiji, odnosno u Podunavlju.

Pažnju privlače i filmski materijal Jedriličarska grupa Aero-kluba „Deveti“ leti – četiri kraće storije o letenju, od kojih su dve snimljene u koloru, zatim Otvaranje beogradskog sajma, koji prikazuje svečanost povodom završetka spektakularnog graditeljskog poduhvata u našem glavnom gradu u jesen 1937. godine.

Interesantni kadrovi krase film Dubrovnik „Grad Sv. Vlaha“, u režiji Maksa Кalmića iz 1938. godine, a tu su i reportaža Muzej kneza Pavla (1939), film Lepote Stare planine, Midžora i Pirota sa okolinom“ (1940)… 

U međuratnom periodu srpska dokumentarna produkcija je po svojoj sveobuhvatnosti i značaju činila bazu celokupne filmske produkcije Kraljevine Jugoslavije. O tome svedoči i ovaj izbor filmova, inače objavljenih u drugom delu DVD izdanja Kinoteke „Razglednice starog srpskog filma“, u kojem sada besplatno može da uživa i najšira publika.