Rat u Ukrajini: Žestoke borbe u Severodonjecku, Kijev traži dodatne isporuke oružja od Zapada, nova masovna grobnica u Buči

0
EPA-EFE/STR

Sto jedanaesti dan rata u Ukrajini. Borbe koje se vode u Severodonjecku su “zastrašujuće”, prema rečima predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Grad je i dalje pod opsadom, dok su sva tri mosta koja ga povezuju sa okolnim mestima uništena. Ukrajina i dalje svakodnevno od svojih saveznika traži nove pošiljke oružja, dok Rusija pojačava svoj pritisak na istoku zemlje.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

20.00 – Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar rekla je da je Ukrajina primila samo deset odsto oružja koje je zahtevala od Zapada i upozorila da će rat biti izgubljen ukoliko ukrajinski saveznici ne ponude dodatnu pomoć

19.00 – Sekretar odbrane SAD Lojd Ostin osudio je “imperijalističe ambicije” ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Ruska invazija je ono što se desi kada velika sila odluči da su njeni imperijalistički apetiti važniji od prava njihovih mirnih suseda”, napisao je Ostin na Tviteru.

18.00 – Rusija je zabranila ulaz u zemlju desetini britanskih novinara, predsavnicima medija i zvaničnicima odbrambene industrije.

Na listi se nalaze imena 29 novinara i članova Bi-Bi-Sija, Skaja, Gardijana i Tajmsa

17.00 – Ministarstvo finansija Rusije saopštilo je da će ova zemlja ograničiti javni pristup nekim vladinim podacima kako bi se zaštitila od budućih sankcija

16.00 – Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je naglo premešten iz zatvora gde je započeo služenje svoje 11 i po godina duge kazne na nepoznatu lokaciju, saopštio je šef njegovog tima Leonid Volkov.

15.00 – Šef finansijskog komiteta ukrajinskog parlamenta Danilo Hetmacev rekao je da će Ukrajina morati znatno da smanji javne troškove ukoliko ne dobije dodatnu finansijsku pomoć

14.00 – Ministar poljoprivrede Ukrajine Mikola Solskij rekao je da će ruska invazija na Ukrajinu prouzrokovati globalnu nestašicu pšenice u naredne tri sezone.

“Ukrajina će ispasti sa tržišta veoma dugo”, rekao je Solskij.

13.00 – Papa Franja rekao je da je invazija Rusije na Ukrajinu “možda na neki način bila isprovocirana”.

12.00 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danskim medijima da Ukrajina poseduje dovoljnu količinu municije i običnog oružja, ali da im je neophodno naoružanje velikog dometa.

11.00 – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je siguran da će lideri proruskih separatista u Donbasu biti voljni da saslušaju žalbu Velike Britanije na presudu dvojici Britanaca koji su osuđeni na smrt zbog učešća u ratu na ukrajinskoj strani.

10.00 – Zamenik šefa ruske vojno-civilne administarcije koja je uspostavljena u okupiranom Hersonu Kiril Stremusov rekao je da će ta regija zauvek ostati ruska.

9.00 – Guverner Lavova Maksim Kozicki rekao je da se u toj oblasti tokom prethodne noći nisu oglašavale sirene za opasnost, dok je gradonačelnik Mikolaiva Oleksandr Sjenkevič saopštio da je došlo do granatiranja određenih gradskih područja, ali da nije bilo ljudskih žrtava.

7.30 – Kratak rezime…

  • Igor Klimenko, šef nacionalne policije Ukrajine, kaže da je ostalo neidentifikovano 1.200 tela, uključujući ona pronađena u masovnim grobnicama.
  • Prema istraživanju finskog Instituta za energiju, Rusija je od početka invazije zaradila oko 93 milijarde evra za izvoz svojih fosilnih goriva.
  • Zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Viskocki rekao je da je Ukrajina izgubila četvrtinu svoje obradive zemlje otkako je počela ruska invazija.
  • Prema informacijama o migracijama jedne kompanije iz Londona, očekuje se da oko 15.000 milionera napusti Rusiju ove godine.
  • Kompanija koja je vlasnik Vikipedije uložila je žalbu na odluku suda u Moskvi kojom je zahteva uklanjanje svih informacije koje se tiču rata u Ukrajini.