Rat u Ukrajini: Zelenski tvrdi da će bitka u Donbasu odrediti dalji tok rata, Rusija nagovestila otvaranje humanitarnog koridora, nastavlja se opsada Severodonjecka

0
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Sto dvanaesti dan rata u Ukrajini. Volodimir Zelenski rekao je da će rezultat bitke u Donbasu odrediti dalji tok rata i ponovo pozvao svoje saveznike da Ukrajini isporuče teško naoružanje. Rusija je nagovestila otvaranje humanitarnog koridora za civile iz Severodonjecka, ali i naredila vojnicima u postrojenju Azot da se predaju.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

14.00 – Predsednik Kine Si Đinping održao je telefonski razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i tom prilikom mu rekao da sve strane treba da porade na pronalaženju rešenja krize u Ukrajini koje bi “bilo razumno”.

13.30 – Vreme je za “jasne političke signale…”

13.00 – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je na Evropsku uniju da pojača sankcije Rusiji, upozorivši da bi ona mogla da napadne druge države nakon invazije njegove zemlje.

“Kao i u prošlosti, ruska invazija na Ukrajinu je samo prvo korak koji im je potreban da bi im se otvorio put ka drugim zemljama”, rekao je Zelesnki.

12.30 – “Amerikance više nije briga…”

12.00 – U agresiji Rusije na Ukrajinu stradalao je najmanje 892 dece –  313 je ubijeno, a 579 povređeno, saopštilo je danas ukrajinsko Državno tužilaštvo.

U granatiranju ruskih snaga iz višecevnog raketnog sistema Grad u selu Pjatničkoe u Harkovskoj oblasti povređeno je troje dece uzrasta tri meseca, 11 i 17 godina.

Tužilaštvo navodi da je evidentirana i smrt još 25 dece, uzrasta od četiri do 17 godina, u Donjeckoj oblasti usled granatiranja i bombardovanja regiona od marta do maja. 

Najviše dece, njih 21, stradalo je u  Marijupolju.

Tokom granatiranja Marijupolja, poginula je cela porodica šefa jednog od odeljenja gradskog veća, uključujući dve devojčice, od 13 i 15 godina, od direktnog udara neprijateljske granate na zgradu, navodi se u saopštenju.

Pored toga, 48 dece uzrasta od četiri meseca do 17 godina povređeno je u ruskom granatiranju Marijupolja. (Beta)

11.23 – Obišao i izbeglički centar u Vranju…

11.00 – Energoatom, koji nadgleda nuklearna postrojenja u Ukrajini, saopštio je da nuklearna elektrana u Zaporožju normlano funkcioniše. Ona se nalazi u oblasti koju trenutno kontrolišu ruske snage, a bila je izvor nesuglasica između Ukrajine i Međunarodne agencije za atomsku energiju koja je želela da je ispita, što je Ukrajina odbila.

10.00 – Broj stanovnika Hersonske oblasti koji žele da dobiju rusko državljanstvo i ruske pasoše svakim danom raste, tvrde danas moskovski mediji, pozivajući se na zvaničnike vojno-civilne administracije koju je u tom regionu uspostavila ruska strana nakon što je preuzela kontrolu na području tog grada na ušću reke Dnjepar u Crno more.

U regionu je već podneto više od 10.000 zahteva za rusko državljanstvo, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

9.00 – Guverner Luganska Serhij Hajdaj rekao je da je u hemijskom postrojenju Azot u Severodonjecku zarobljneo oko 500 civila, od kojih su 40 deca.

Uz njih se u postrojenju nalaze i ukrajinski vojnici od kojih je Rusija tražila da se predaju, dok je za civile najavila uspostavljanje humanitarnog koridora za napuštanje grada.

8.00 – Kratak rezime…

  • Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da alijansa mora da bude na višem nivou pripravnosti i ojača svoje vojne mogućnosti na svojoj istočnoj granici.
  • Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da će na ukrajinskim granicama, uključujući Poljsku, biti izgrađeni privremeni silosi kako bi se ubrzao izvoz žitarica iz Ukrajine.
  • Rusija je zabranila ulazak u zemlju novinarima, predstavnicima medija i zvaničnicima odbrambenog sistema Velike Britanije. Na listi se nalazi 29 novinara BBC, Skaja, Tajmsa i Gardijana.
  • Papa Franja rekao je da je napad Rusije na Ukrajinu “možda na neki način bio isprovociran.
  • Zamenik sekretara odbrane SAD Kolin Kal rekao je da Vladimir verovatno i dalje želi da osvoji veći deo Ukrajine, ako ne i celu teritoriju, ali da je morao da suzi svoje taktičke ciljeve.