Rat u Ukrajini: Gasprom najavio smanjenje isporuka gasa, “Ruski cilj je rušenje ukrajinske vlade”, najave o početku izvoza žita

0
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Sto pedeset treći dan rata u Ukrajini. Nastavlja se “rat gasom” između EU i Rusije. U Kijevu se nadaju da bi mogli da započnu sa izvozom žita sledeće nedelje. Ruski diplomata tvrdi da je cilj njegove zemlje rušenje ukrajinske vlade.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

Najvažnije vesti o ratu u Ukrajini pratite na sajtu Nedeljnika.

16.13 – Izjava…

13.54 – Izjava…

13.29 – Turbina za gasovod “Severni tok 1” još nije stigla posle remonta u Kanadi, ali se Moskva nada da će što pre biti instalirana, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Istakao je i da sankcije uvedene Rusiji otežavaju rad “Severnog toka 1”, prenosi Rojters.

10.29 – Najava ruskog gasnog “Gasproma” da će ove nedelje dodatno smanjiti isporuke gasa Evropi je politički motivisana, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Osporava navode ruskog gasnog holdinga da zbog redovnog održavanja mora da obustavi rad još jedne turbine na gasovodu Severni tok 1, što će smanjiti protok gasa tim cevovodom do Nemačke.

“Znamo da ne postoji tehnički razlog za to. Ovo je politički motivisan korak i na to moramo da budemo spremni. Upravo iz tog razloga, preventivno smanjenje naše potrošnje gasa je mudra strategija”, izjavila je Simsonova u Briselu, prenosi Rojters.

Dodala je da očekuje da će ministri postići dogovor o hitnim pravilima EU, koja zahtevaju od zemalja da ograniče svoju potražnju za gasom.

9.27 – Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba odgovorio je na rusku najavu potencijalnog prekida isporuka gasa u Evropu.

“Putinov rat gasom protiv Evrope je direktan nastavak rata u Ukrajini. On će naneti štetu kome god to bude mogao. On će iskoristiti svaku vrstu zavisnosti Evrope pd Rusije kako bi uništio normalne živote evropskih porodica. Jedini odgovor je da se uzvrati udarac i otkloni zavisnost od Rusije”, napisao je Kuleba na tviteru.

8.20 – Kratak rezime…

  • Ukrajina tvrdi da je uništila 50 ruskih skladišta oružja koristeći raketne sisteme koje je dobila od SAD.
  • Identifikovana su dvojica državljana SAD koja su poginula boreći se na ukrajinskoj strani ranije ovog meseca.
  • Ruske vlasti privremeno su odvele u pritvor 72-godišnjeg liberlanog političara i kritičara Kremlja Leonida Gozmana nakon što se vratio u Moskvu.
  • Kazahstan je povećao svoj budžet za odbranu za 918 miliona dolara usled straha od mogućeg ukrajinskog scenarija na svojoj teritoriji.