Radojević Škodrić: Lekovi protiv korone uskoro u Srbiji

0
Foto: Privatna arhiva

Gostujući u emisiji Jutro na Prvoj televiziji, direktorka Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila je da se očekuje da će prvi lek molnupiravir stići u Srbiju ovog meseca, a lek kompanije Fajzer u prvom kvartalu sledeće godine.

Prema njenim rečima, oba leka se daju punoletnim nehospitalizovanim osobama sa nekim od faktora rizika, u obliku tablete, a sprečavaju težu fazu bolesti i smrtni ishod.

“Gojaznost, kardiovaskularna oboljenja, maligne bolesti ili neko drugo hronično oboljenje glavni su faktori, a lek će primati i stariji pacijenti. Jako je bitan dan pozitivnosti, bitno je primeniti lek u prvih pet dana bolesti, jer nakon pet do sedam dana nema efekta. Čak postoje i neke studije koje su dokazale da su nakon tog perioda lekovi kontraproduktivni”, izjavila je Radojević Škodrić i dodala da lekovi nisu primenjivi za osobe ispod 18 godina, trudnice i doilje.

Kako je navela, količine lekova su potvrđene, potpisan je ugovor za početne količine od 50.000, što će se isporučivati sukcesivno, po 12.000 u prvoj nabavci, a kasnije i ostalo.