Radimo lokalno, razmišljamo globalno

  0

  Mladi treba da postavljaju nove standarde, da se ohrabre da prošire vidike i da rade na tehnologiji, ali i istovremeno na sebi – samo je jedna od poruka sa okruglog stola na temu „Kako izgledaju poslovi budućnosti i koje tehnologije donosi industrija 4.0“, u okviru 4.0. Festa u Dorćol placu.

  Učesnici okruglog stola, koji je organizovala kompanija Asseco SEE, bili su: Dejan Đokić (Asseco SEE), Milivoje Jovanović (Eneca), Toma Đorđević (portal Gaming World) i Marko Tanasković (Singidunum Univerzitet).

  „Potrebno je da napravimo još bolju vezu sa mladim ljudima, kompanije, institucije, svi u sistemu, da ih ohrabrimo da svi zajedno ostanu ovde i da rade na novim rešenjima i tehnologijama, jer u tome ne zaostajemo nijedan dan za Silikonskom dolinom niti za istokom. Imamo pristup najnovijim stvarima, ponosni smo na kvalitet usluga koje generalno isporučujemo na svetskom nivou, jer radimo lokalno, a razmišljamo  globalno i to je najvažnija poruka koja bi mlade mogla da pokrene da razmišljaju da ne odlaze“, kaže Dejan Đokić, direktor u kompaniji Asseco SEE.

  Dejan Đokić naglašava da studenti i srednjoškolci pokušavaju da shvate šta su novi poslovi u budućnosti.

  „Tehnologije se menjaju brzo, rešenja nisu zakucana, oblikuju se iz godine u godinu moramo da im pokažemo da rade na tome, ali pre svega i na sebi. To je kao što košarkaš da bi bio dobar mora da zna da igra i odbranu i napad, ali što je najvažnije, mora da bude timski igrač. Upravo to dolazi do izražaja u kompanijama, da brzo uče i savladaju akcije koje od njih, uslovno rečeno trener traži. Oni su ti koji postavljaju nove standarde, a mi ih ohrabrujemo u tome“.

  Đokić je naglasio i da je važno da samostalno donose odluke, bez obzira da li žele da budu deo korporacije ili da započnu privatan biznis.

  „Susrećemo se sa pitanjima šta je bolje – kompanija ili privatan biznis. Nema netačnog odgovora, oba su tačna, samo je važno šta god da započnu da shvate kako se na globalnom nivou dobijaju poslovi, da razumeju konkurenciju, a sve to im je potrebno da bi donosili odluke“.

  Inicijalna ideja prvog 4.0 FESTa je da bude veliki i revolucionarni iskorak u informisanju i obrazovanju omladine i predstavi pravila igre na tržištu rada u narednih pet kalendarskih godina – period relativno predvidiv sa stanovišta razvoja tehnologije.