Pučdemonu preminuo otac, katalonski lider neće moći na sahranu jer ne sme da se vrati u Španiju

0
Foto: Tanjug-AP

Bivšem predsedniku katalonske vlade Karlesu Pučdemonu u četvrtak je preminuo otac, ali katalonski lider neće moći da prisustvuje sahrani, jer je u Španiji optužen za organizovanje zabranjenog referenduma za nezavisnost Katalonije.

Sudija Vrhovnog suda u Madridu Pablo Ljarena raspisao je pre tri nedelje novi evropski nalog za hapšenje Pučdemona nakon što je dvanaestoro njegovih saradnika osuđeno u Španiji zbog organizovanja referenduma koji je biozabranjen od strane Ustavnog suda.

Pučdemon je tom prilikom govorio o tome koliko je daleko od svoje porodice.

“Moja supruga i ćerke žive gotovo hiljadu kilometara daleko. Sumnjam da ću videti žive svoje roditelje”, rekao je 50-godišnji Katalonac.

Belgija bi 16. decembra trebalo da odluči hoće li Pućdemona izručiti Španiji. On se tome protivi i tvrdi da tamo ne bi imao pošteno suđenje jer se radi o “političkom postupku”.

Predsednik katalonske vlade Kim Tora, koji je na funkciji zamenio Pučdemona, pružio je poruku kolegi i saradniku u izgnanstvu.

“Tuga zbog smrti oca još je dublja zbog nepravde i prisilne udaljenosti. Izražavamo ti saučešće raširenih ruku čitavog naroda koji te voli. Počivaj u miru”.