“Puca imunitet starijih koji su primili Sinofarm, treća doza – Fajzer”

0
Printscreen/YouTube/ Belle amie

“Puca imunitet kod starijih ljudi koji su primili Sinofarm na početku vakcinacije u našoj zemlji i oni hitno moraju da se ponovo vakcinišu. Potrebno je da se zaštite, da što manje cirkulišu dok ne prime tu treću dozu”, poručuje zamenik direktora kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

„Moja preporuka je da oni koji su primili Sinofarm, naročito oni stariji od 50 godina, promene vakcinu i prime Fajzer“, dodaje Janković, a prenosi portal Nova.rs.

Ipak, naglašava i da je svaka kombinacija vakcina bezbedna. U bolnici u Kruševcu oko 70 odsto nevakcinisanih i dosta mladih sa teškim kliničkim slikama.

„Problem je i u tome što zaražavaju starije, one koji su vakcinu primili na samom početku procesa imunizacije u našoj zemlji“, kaže Janković.

On kao problem vidi i sve češće zaraževanje dece.

„Procenat zaražene dece je oko 10 do 12 procenata, to je visoka stopa i povećaće se čim đaci uđu u učionicu. Podržavam da oni idu u školu što je normlanije moguće, ali mislim da to nema perspektivu na neke duže staze“, smatra doktor Janković.

Treću dozu vakcine dobiti oni građani kod kojih je prošlo 180 dana od prijema druge doze.

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva: osobama sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima, osobama starijim od 70 godina, osobama starijim od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite i putnicima u međunarodnom saobraćaju  – građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.