Protest Srba na Kosovu zbog neodržavanja izbora

0
Foto Printscreen/Twitter/N1

(Beta) – U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici počeli su iz Beograda najavljeni protesti Srba protiv odluke da se, po drugi put za ovu godinu, nakon referenduma 16. januara, srpskim državljanima na Kosovu ne dozvoli da glasaju na srpskim izborima.

Kako je objavio portal Kossev.info u centru svernog dela Kosovske Mitrovice okupljeno je više stotina gradjana, a svakog trenutka taj broj se povećava.

“Pred sam početak protesta, iz pravca Zvečana pristiglo je i najmanje deset autobusa sa registarskim oznakama RKS, KM, ČA i BG. Svaki autobus bio je označen rednim brojem. Najveći redni broj koji smo videli je 30”, navodi Kossev.

Dodaje se da su medju prisutnima na protestu “pretežno i zaposleni u javnim institucijama na severu Kosova”.

Gradjani koji pristižu nose srpske zastave i transparente, a na jednim od njih piše “Samo hoću svoja ljudska prava”.

Na čelu kolone koja je upravo započela šetnju, nalaze se čelnici Srpske liste, koji nose transparent “Kurti srušio si Briselski sporazum, srušio si sve!”.

Do sada se niko nije obratio prisutnima i oni koračaju u tišini ka glavnom mostu, a za razliku od prethodnih protesta, kada je na početku šetališta bila postavljana bina, ovog puta nje nema.

Vidljivo je prisustvo Kosovske policije u gradu i na izlazu ka Zvečanu, koji regulišu pre svega saobraćaj za pešake, s obzirom na to da je u glavnoj ulici zaustavljen motorni saobraćaj.”Kao što je uobičajeno kada se organizuju protesti Srpske liste, tako i danas neposredno pre okupljanja gradjana u severnom delu Mitrovice, zatvoreni su svi kafići i lokali u celom gradu”, navodi Kossev.