Kategorije

(RASPRODATO) Dve dinastije, 12 knjiga za samo 1.000 dinara

Cena: 1.200,00 RSD
Količina
Opis

AKCIJA TRAJE DO 6. AVGUSTA, ILI DOK TRAJU ZALIHE

NAPOMENA: OVA CENA VAŽI SAMO ZA TERITORIJU SRBIJE

Kolekcija od šest knjiga posvećenih dinastiji Nemanjića – utemeljenju vladarske loze, njenim najznačajnijim vladarima i svetovnom životu srednjovekovne Srbije – pravi je mali dragulj savremene porodične biblioteke. Sažeti prikazi vladarskih biografija iz pera istoričara jedinstven su sadržaj kratkog obima koji podjednako mogu čitati različite generacije.

Komentari čitalaca već posle prve knjige bili su da su saznali nešto sasvim novo, kao i da moraju deci da ostave ove knjige.

KONCEPT EDICIJE

Naučno-popularnim stilom obrađena je biografija vladara, dat istorijski kontekst, a kroz ilustrativne epizode koje daju živost pripovedanju i temi autori će otkriti i manje poznate detalje u vezi sa vladarskom epohom. U duhu interesovanja savremenog čitaoca istorijska građa je izložena na pitak i aktuelan način, povezujući činjenice iz poznatih vizantijskih i domaćih izvora.

U poslednjih petnaest godina rezultati vizantoloških studija bacaju sasvim novo svetlo na srpsku srednjovekovnu državu čime ova kolekcija zaslužuje vanserijsku pažnju čitalaca.

Sažet i dinamičan prikaz nemanjićke epohe retkost je na literarnom tržištu naročito ako se uzme u obzir da su ove knjige napisali stručnjaci Istorijskog i Vizantološkog instituta, te već po tome predstavljaju apsolutno EKSKLUZIVAN MATERIJAL

AUTORI KNJIGA I NASLOVI

1) Predrag Komatina: Prve srpske dinastije i poreklo Nemanjića

2) Milena Repajić: Stefan Nemanja – utemeljenje dinastičkog legitimiteta

3) Ivana Komatina: Stefan Nemanjić – prvovenčani kralj

4) Milena Repajić: Milutin – brakovi kao sredstvo diplomatije

5) Kosta Nikolić: Car Stefan Dušan – najveći uspon srpske srednjovekovne države

6) Stanoje Bojanin: Vreme praznika i dokolice u Srbiji Nemanjića

Karađorđevići

Nakon više nego uspešne edicije o Nemanjićima pročitajte i ekskluzivnu ediciju od šest knjiga „Karađorđevići, vladari i ratnici“.

Srpske revolucije postao simbol nacionalnog oslobođenja, ali je sve Srbe ujedinila tek kruna njegovog unuka, kralja Petra Prvog. Vladarska kruna postala je simbol jedinstva Srba i spona srednjovekovne sa novovekovnom državnom tradicijom. Uz to, nesumnjiv je uticaj Karađorđevića na stvaranje jugoslovenske države.

Jugoslovensko breme, raznoliko i preteško, lomilo je istovremeno i njihova i srpska pleća. Savijalo ih je do kraja 20. veka, pojedince i danas. Jugoslovensko opredeljenje Karađorđevići su preskupo platili, a s njima i srpski narod. Dinastiji Karađorđević pripada ugledno mesto u prošlosti srpskog i jugoslovenskih naroda. Karađorđe je vaskrsao srpsku državu, za vladavine kneza Aleksandra izrađen je nacionalni i državni program – Načertanije Ilije Garašanina (1844), parlamentarna demokratija uzdignuta je na najviši stepen pod skiptrom kralja Petra Prvog, Jugoslavija je postala ugledna država u Evropi za vlade kralja Aleksandra. Uz izloženu kratku povest dinastije Karađorđević čitaoci mogu da prate i istoriju vaskrsa i izgradnje novovekovne Srbije i Jugoslavije.

Za jedan vladalački dom veće priznanje nije potrebno.