Prevođenje tekstova o Dunavu i neoavangardne književnosti s nemačkog i srpskog na srpski, nemački i mađarski jezik

  0

  U okviru projekta „REKA – Jedna drugačija dunavska antologija” u sklopu programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 18. i 19. marta biće održana prevodilačka radionica – prevođenje tekstova o Dunavu i neoavangardne književnosti s nemačkog i srpskog na srpski, nemački i mađarski jezik.

  Trojezična (mađarski, nemački, srpski) prevodilačka radionica će u radu sa polaznicima tretirati uzorke tekstova neoavangardne književnosti koja je nastala u podunavskom basenu 60-70-ih godina XX stoleća, odnosno tekstove srpskih pisaca koji se na neki način odnose prema Dunavu, a u saradnji s katedrom za Nemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao rukavac njihove godišnje manifestacije Prevodilački dani.

  Voditelji radionice biće Nikolina Zobenica (Filozofski fakultet, Novi Sad, Odsek za germanistiku), Paul Gruber, (Europa-Universität Flensburg (EUF)), Kristina Orovec (slobodni prevodilac, TV Novi Sad) i Roland Orcsik (University of Szeged, Institute of Slavonic Studies.)

  Pokrovitelj radionice je Fondacija NS EPK 2022, a nosilac projekta je izdavačka radionica Futura publikacije.

  „REKA – Jedna drugačija dunavska antologija” predstavlja antologiju u 24 poglavlja u kojoj su zastupljeni najznačajniji pisci iz različitih jezika i književnosti duž Dunava. Izdanje ove publikacije omogućili su Baden-Würtemberg Stiftung i „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

  Futura publikacije u svojoj ediciji Nojzac publikuje prevode mahom austrijske literature, kako one koja je već izborila svoje mesto u svetskoj književnosti (A. Štifter, H. f. Hofmanstal, J. Rot, R. Muzil, H. Broh, E. f. Horvat, T. Bernhard, M. Haushofer …) tako i one koja danas nastoji da se za to mesto izbori (G. Amanshauzer, V. Kapaher, R. Šindl, P. Heniš…). U ediciji Nojzac-Kontrateg publikuju se važne knjige teorijsko- esejističkog karaktera.

  Više informacija na: neusatz.rs.